close
  • maandag 27 september
Algemeen

Wat betekenen de nieuwe roamingregels voor mij?

Wat betekenen de nieuwe roamingregels voor mij?

Elke keer als je de grens overgaat, gebeurt het. Het 3G- of 4G-signaal verdwijnt uit beeld op je telefoon en je ontvangt geen whatsappjes meer en kunt op YouTube niks meer bekijken. Je bent afhankelijk van wifi, tenzij je tegen hogere tarieven gaat roamen.

In 2015 besloot Brussel dat dat anders moest en werden er met providers afspraken gemaakt over het afschaffen van deze roamingkosten. Dat is nu bijna zover. Vijf vragen over wat dit voor jou als consument betekent en waar je op moet letten.

Wat verandert er straks?
Je kunt vanaf 15 juni in de Europese Unie zonder extra kosten internetten via 3G of 4G (afhankelijk van de dekking in het gebied). De grootste Nederlandse providers, KPN en Vodafone, hebben vandaag al voor alle klanten de knop omgezet. T-Mobile volgt op 13 juni.

Het betekent dat je de bundel die je in Nederland hebt, kunt meenemen naar het buitenland. Dit geldt alleen voor landen binnen de Europese Unie. Daarbuiten, in bijvoorbeeld de VS, gelden weer andere tarieven.

Dit betekent dat je bijvoorbeeld op vakantie minder afhankelijk bent van de aanwezigheid van wifi-hotspots. Wil je weten hoeveel je exact kunt verstoken? Check dat dan even met je provider. Dit kan namelijk per abonnement verschillen.

Wat ga ik besparen?
Extra kosten. Tot nu toe moest je in EU-lidstaten, bij gebrek aan wifi, je dataroaming aanzetten om een whatsappje te versturen. Dat kan iedereen doen, maar kost extra geld. Een simpel whatsappje is dan nog wel te overzien, maar we zijn steeds meer gewend om alles te streamen. Een dagje naar Spotify luisteren of YouTube kan dan al snel in de papieren lopen.

Jij als consument betaalt niks extra’s meer. In plaats daarvan komen de kosten te liggen bij de mobiele providers. Zij gaan elkaar zogenoemde whole sale-kosten betalen. Dit betekent dat een telecomprovider in Nederland een concurrent in Spanje een bepaald bedrag moet overmaken. Bij een aantal providers is dit een kwestie van geld schuiven, omdat ze in meerdere landen actief zijn.

Wat gebeurt er als mijn bundel op is?
De gevolgen daarvan zullen per provider verschillen. Het advies is om dit even bij je provider na te vragen. Bij bijvoorbeeld KPN gaat de snelheid omlaag en heb je de gelegenheid om tegoed bij te kopen.

Kan het mij nog geld gaan kosten?
Waarvoor wordt gevreesd is dat de telecomproviders uiteindelijk besluiten om alsnog kosten door te berekenen in abonnementstarieven. Bijvoorbeeld als ze merken dat het ze allemaal wel erg veel kost. De providers zeggen dat dit niet aan de orde is. D66-Europarlementariër Marietje Schaake heeft de afgelopen tijd aangegeven daar scherp op te gaan letten.

Zijn er nog dingen die ik moet doen voordat ik kan roamen?
Je moet zodra je de grens over bent op je telefoon dataroamen aanzetten. Dit zou je standaard aan kunnen zetten, maar het gevaar is dan wel dat als je een keer in een niet-EU-land bent en vergeet dit uit te zetten alsnog tegen hoge kosten kan aanlopen. De providers sturen je wel elke keer als je de grens overgaat een sms.

Geschreven door: Redactie