close
  • vrijdag 17 september
Zorg en Zekerheid

Bescherm uzelf tegen de zon deze zomer

Bescherm uzelf tegen de zon deze zomer

KWF Kankerbestrijding roept Nederlanders op zich goed te beschermen tegen de zon de komende dagen. Dit weekend wordt een zonkracht van 5 of 6 verwacht. Genieten dus. Maar ook oppassen voor de schadelijke gevolgen van de zon, vooral voor kinderen. Kinderen zijn extra gevoelig voor de zon.

Goed beschermd de zon in

Waarom? Juist bij kinderen kunnen beschadigingen door uv-straling uit zonlicht gevolgen hebben: hun huidcellen zijn extra kwetsbaar. Doordat kinderen in de groei zijn, gaat celdeling bij hen snel. Zo snel, dat niet alle beschadigde huidcellen kunnen herstellen voordat ze zich weer gaan delen. Dit zorgt voor een verhoogde kans op huidkanker op latere leeftijd. Daarom is bescherming tegen de zon zo belangrijk, juist voor kinderen.

Bescherm je kind door goed te smeren, het dragen van bedekkende kleren en af en toe de zon te weren.

Smeren met zonnebrandcrème

Hoe dik moet je smeren? Smeer lekker dik! Zuinig smeren geeft een lagere beschermingsfactor dan op de verpakking staat. Wij adviseren 7 theelepels zonnebrandcrème per smeerbeurt:

1 voor gezicht en hals
2 voor armen en schouders
2 voor borst, buik en rug
2 voor benen en voeten

Vergeet de bekende vergeten plekken niet: oren, lippen én de bovenkant van voeten.

Een zonnebrand die je maar één keer per dag hoeft aan te brengen en toch de hele dag beschermt klinkt mooi, maar is niet voor iedereen voldoende. Het hangt af van je huidtype en bezigheden op een dag. Wil je zeker weten dat je voldoende smeert? Herhaal het dan iedere twee uur.

Weten met welke factor je het beste kunt smeren lees je hier.

Kleren: bedek de huid
Weren: zoek af en toe de schaduw op

Kinderen zien hoe jij omgaat met bescherming tegen de zon. Geef daarom het goede voorbeeld.

Geschreven door: Redactie