Benefietconcert levert € 5.000 op voor Stichting Lezen en Schrijven

BURGUM – Vrijdag 13 oktober verzorgde het orkest van de Koninklijke Luchtmacht een wervelende muzikale show in de sporthal in Buitenpost. Het benefietconcert werd georganiseerd door Stichting Community Service Rotary Club Bergum.

Aan het einde van de avond kon voorzitter Lijkelema van de stichting Community Service Rotary Club Bergum een cheque van € 5.000 overhandigen aan de Stichting Lezen en Schrijven. De opbrengst wordt gebruikt voor bestrijding van laaggeletterdheid in Noordoost Friesland.

Grootse prestatie

De commandant van de vliegbasis Leeuwarden opende de avond en sprak van een grootse prestatie. Een week voor het concert brandde Sporthal de Westermar tot de grond af. Aanvankelijk zou hier het concert gehouden worden en in minder dan een week moest de organisatie een alternatieve locatie vinden. Volgens voorzitter Nico Lijkelema had de organisatie ‘het zweet op het voorhoofd’. Door de goede samenwerking met de gemeenste Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen lukte het uiteindelijk om precies op tijd een goed alternatief te vinden. Het benefietconcert werd verplaatst naar de sporthal in Buitenpost.

Verrassende avond

Bezoekers die dachten naar het concert van een fanfare te gaan, kwamen verrast thuis. In een wervelende show met als thema ‘Space’ werden de bezoekers meegenomen langs een uiteenlopende variëteit aan muzikale stijlen. In een ongekend wervelend show kwamen Symfonische pop, modern, jazz, dance en funk voorbij, ondersteund met korte films van o.a. André Kuipers en Wubbo Ockels. De lichtshows en beelden op een grote led Wall zorgden voor een spectaculair decor. Hightech, soulvol en messcherp. Een unieke combinatie.

Cheque van € 5.000

Aan het einde van de avond reikte Nico Lijkelema, voorzitter van de Stichting Community Service Rotary Club Bergum een cheque uit van € 5.000 aan de Herman Toeter Rayon coördinator noord van Stichting Lezen en schrijven. Met deze bijdrage kan een forse impuls gegeven worden aan de bestrijding van laaggeletterdheid in de regio Noordoost Friesland.

Maar liefst één op de zeven Friezen heeft moeite met lezen, schrijven en rekenen. Veel mensen speelt dit dagelijks in allerlei situaties parten. Laaggeletterdheid heeft met grote maatschappelijke gevolgen in het huidige tijdperk van de digitalisering.