Ben jij nog geschikt om veilig auto te rijden?

Je haalde jaren geleden je rijbewijs en houd je keurig aan verkeersregels en anticipeert op het verkeer. Maar vaak houden we de nieuwste verkeersregels niet echt bij en als we opnieuw examen zouden moeten doen, zakken we gegarandeerd. Dat weet iedereen die al jaren auto rijdt, maar hoe zit dat als je ouder wordt en je rijbewijs moet verlengen?

Kun je nog snel genoeg reageren op een invoegende auto? Zie je nog wel voldoende om je heen? Ken je dat nieuwe verkeersbord? Sommige zeventigers rijden met gemak in het huidige verkeer, anderen vinden het toch wel lastig. Een ‘opfristraining voor senioren’ van de ANWB kan dan uitkomst bieden. Dan word je in anderhalf uur bijgespijkerd. Je kunt natuurlijk ook zelf een paar rijlessen aanvragen.

Zeventig jaar

Dat is allemaal nog redelijk vrijblijvend en je tuft lekker door, maar toch kun je met restricties worden geconfronteerd als je ouder dan 65 jaar wordt. Wie 65 wordt heeft nog een geldig rijbewijs tot aan z’n 75ste. Maar als in de tussentijd het rijbewijs verlengd moet worden, wordt het anders vanaf de leeftijd van zeventig jaar. Wie bijvoorbeeld op z’n 73ste zijn rijbewijs moet verlengen krijgt er zonder medische keuring nog maximaal vijf jaar bij. Dat geldt voor iedereen tot aan de leeftijd van 79 jaar.

Brommobiel

Een medische keuring en een gezondheidsverklaring komen in beeld als je 75 jaar of ouder bent en een nieuw rijbewijs moet aanvragen. Is er geen vuiltje aan de lucht dan wordt het rijbewijs met vijf jaar verlengd. Als je niet langer rijgeschikt blijkt dat mag je alleen nog maar een brommobiel rijden.

Rijvaardigheid

Het is aan de medisch adviseur van het CBR om een beslissing te nemen over die rijgeschiktheid. Bij eventuele twijfel kan er worden doorverwezen naar een specialist of er wordt een rijtest aangeraden. Ofwel in de eigen auto of in een lesauto. Het is geen rij examen, er wordt puur gekeken naar de rijvaardigheid.

Bezwaar

Kom je er niet doorheen, dan is een herkansing mogelijk of je tekent bezwaar aan als je het echt niet eens bent met die beslissing. Het is wel aan te raden op tijd hier mee te beginnen. Soms zitten mensen toch als gevolg hiervan een aantal maanden zonder rijbewijs.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top