close
  • maandag 27 september
Zorg en Zekerheid

Ben jij het maatje voor iemand die psychisch of sociaal kwetsbaar is?

Ben jij het maatje voor iemand die psychisch of sociaal kwetsbaar is?

Stichting AanZet is gevestigd in Leeuwarden en een vrijwilligersorganisatie voor en door mensen tussen de 18 en 100 jaar met een psychische en/of sociale kwetsbaarheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen die te maken hebben (gehad) met depressie, burn-out of angsten.

In heel Friesland

De stichting is werkzaam in heel Friesland. Er zijn verschillende projecten waarbij beroepskrachten en coaches in opleiding ondersteuning bieden. Een voorbeeld daarvan is het maatjesproject. Deelnemers met een psychische en/of sociale kwetsbaarheid worden gekoppeld aan een vrijwilliger voor ondersteuning en sociaal contact. In de meeste gevallen is de hulpvraag gericht op het verminderen van de eenzaamheid. Deelnemers kunnen zich zonder een indicatie aanmelden.

Karin en Roel

Eén van die vrijwilligers is Karin. Ze vroeg zich eerst nog wel even af of Roel, een man van 37, wel zat te wachten op een vrouw die zijn moeder zou kunnen zijn. Maar het contact liep vanaf het begin heel goed. “Het stroomt gewoon, het komt echt van twee kanten.” Eens in de twee weken komt Karin een middag bij de familie thuis. Zo hebben ze al eens knutselspullen gekocht, frambozen en blauwe bessen geplukt in de fruittuin in Eastermar en plantjes in de tuin gezet. Sinds de bezoekjes van Karin is Roel actiever. Hij pakt bijvoorbeeld sneller eens de stofzuiger en heeft meer aandacht voor de tuin en planten in huis. Ook neemt hij meer initiatief en gaat sneller een drempel over. Hij zegt: “Je merkt wel dat ik vooruit ben gegaan.” Prachtig toch?

Vrijwilligers gezocht

logo AanZetStichting AanZet is op zoek naar mensen zoals Karin die minimaal één keer per twee weken met een deelnemer kunnen afspreken. Vanuit het project ontvang je als vrijwilliger ondersteuning, die bestaat uit telefonisch en persoonlijk contact. Je bent altijd welkom om op kantoor langs te komen en je verhaal te doen. Dat geldt overigens ook voor de deelnemers. Daarnaast worden er regelmatig themabijeenkomsten georganiseerd en is het mogelijk om gemaakte reiskosten naar een deelnemer te declareren.

Interesse?

Wil jij ook maatje worden om zo de eenzaamheid te verminderen bij de deelnemers van Stichting AanZet? Neem dan contact op via 058-2849020 of maatjesproject@st-aanzet.nl. Na de aanmelding volgt een kennismakingsgesprek waarin samen met jou bekeken wordt welke voorkeuren, interesses en mogelijkheden je hebt. Daarna ontstaat er bijna altijd een geslaagde match en wordt het contact voor allebei een feestje!

 

Stichting AanZet

Tesselschadestraat 8A

8913 HB Leeuwarden

058-2849020

info@st-aanzet.nl

Geschreven door: Redactie