Ben jij een schrikkeljarige? Dan ben je heel bijzonder!

Het is een raar fenomeen. De kans dat je op deze dag geboren wordt is 1 op de 1461 en wist je dat er ook een schrikkelseconde bestaat? Dit en meer lees je bij 50+!

Het zal je maar gebeuren dat je geboren wordt in een schrikkeljaar, op 29 februari. Dan ben je maar één keer in de vier jaar jarig. Dat klinkt op het eerste gezicht niet echt aantrekkelijk, maar het maakt je wel heel bijzonder. Je bent dan één van de 11.000 schrikkeljarigen in Nederland en de kans dat je op deze dag geboren wordt is 1 op de 1461. Vandaag is het natuurlijk vierdubbel feest. En ach, die andere verjaardagen kun je ook best een dag eerder of later vieren.

Het is een raar fenomeen. Een gewoon jaar heeft 365 dagen, maar om de vier jaar is er een extra dag. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat de kalenderjaren in de loop van de tijd niet gaan afwijken van de seizoenen. De natuur houdt zich niet aan een door de mens bedacht tijdssysteem. Onze kalender wijkt dan ook elke dag een heel klein beetje af van de seizoenen. Ieder jaar verliezen we ongeveer 6 uur. Zonder schrikkeldag zou januari uiteindelijk een zomermaand worden. Dus hebben we nu schrikkeljaren.

Januari in de zomer

In een eeuw zouden er in principe 25 extra dagen toegevoegd worden, maar dan wordt er weer teveel gecorrigeerd. Daarom zijn eeuwwisselingen geen schrikkeljaren. Behalve als ze deelbaar zijn door 400. Dan weer wel. Anders klopt het nog steeds niet. Dus 1900 was geen schrikkeljaar, 2000 wel. En om het nog ingewikkelder te maken bestaat er ook nog een schrikkelseconde om de tijd te corrigeren. De eerste schrikkelseconde werd toegevoegd in 1972, de laatste op 30 juni 2015. Als de klok op 23:59:59 staat, dan verspringt deze niet naar 0:00:00, maar eerst naar 23:59:60 en dan pas naar 0:00:00 uur. Vanaf de invoering van de schrikkelseconde zijn er in totaal 26 toegevoegd.

Bijgeloof

Dat een schrikkeldag een bijzondere dag is zie je in veel culturen. Een oud Nederlands rijmpje geeft aan dat de vrouw de man ten huwelijk mag vragen op een schrikkeldag: “heeft februari 29 dagen, dan mogen de meisjes de jongens vragen”. Voor wie geen zin heeft om ieder jaar een trouwdag te moeten vieren is het trouwens een perfecte dag om te trouwen. Om schrikkeljaren hangt het nodige bijgeloof. In Schotland wordt een schrikkeljaar gezien als een ongeluksjaar voor boeren. Het gezegde daar is: ‘Leap year was ne’er a good sheep year’. In Italië hebben ze het spreekwoord: ‘anno bisesto, anno funesto’ (schrikkeljaar, noodlottig jaar). Italianen geloven dit omdat ze van mening zijn dat vrouwen zich in een schrikkeljaar grillig gedragen

Schrikkeljaar cocktail

Op 29 februari 1928 bedacht barman Harry Craddock van het Savoy Hotel in Londen een speciale cocktail. Hierbij het recept:

 • 1/6 deel zoete vermout
 • 1/6 deel Grand Marnier
 • 2/3 deel gin
 • een scheutje citroen sap

Serveer met een citroenschilletje en genieten maar!

Dan nog een paar leuke weetjes.

Wist je dat:

 • Sonja Barend een schrikkelkind is (1940)?
 • juridisch gezien een schrikkelkind pas een jaar ouder is op 1 maart?
 • het stadje Anthony in Texas zichzelf heeft uitgeroepen tot Schrikkeljaar Hoofdstad? Er wordt ieder schrikkeljaar een groot feest gegeven voor alle schrikkeljarigen, zo’n 4 miljoen, in de hele wereld.
 • er volgens het Guiness Book of Records slechts één familie ter wereld is waar in drie opeenvolgende generaties schrikkelkinderen geboren zijn? Het gaat om het Ierse gezien Keoghs. De oudste is in 1940 geboren, de zoon in 1964 en de jongste in 1996. De kans dat dit kon gebeuren was ongelooflijk klein.
 • de extra dag een cadeautje is voor de economie? Het levert volgens het CBS 0,3 – 0,4 % extra economische groei op.
 • je via schrikkeljarige.nl een leuk gepersionaliseerd certificaat kunt bestellen voor iemand die geboren is op 29 februari?
 • er een speciale Facebook-pagina is voor schrikkeljarigen?
 • er een Kroniek Boekje 29 februari bestaat met weetjes en feitjes? Je bestelt het hier.

 

Bron: schrikkeljarig.nl