Beleggen tijdens een lage rentestand

Als de rente historisch laag is, heeft sparen bijna geen zin meer. Als je vermogen wilt opbouwen is het daarom beter om naar investeringen te kijken. Steeds meer mensen gaan op zoek naar alternatieven om meer rendement uit hun spaargeld te halen. Ze lossen bijvoorbeeld een deel van hun hypotheek af of beleggen in duurzaamheid zoals zonnepanelen. Wij hebben een aantal alternatieven voor u op een rijtje gezet waarmee u op een verstandige manier kunt investeren en omgaan met u geld.

1. Isolatie gebruiken voor de kruipruimte.

Van isoleren heb je op verschillende manieren profijt. De waarde van je pand, winkel of woning wordt hoger en je energierekening gaat omlaag! wie wil dat nu niet. Een goede optie om je huis beter te isoleren is het aanpakken van de kruipruimte. Dit is namelijk een van de belangrijkste bronnen van warmteverlies in woningen. Bijkomend voordeel is dat je voor het isoleren van een woning ook nog vaak subsidie krijgt. Bent u benieuwd of u in aamerking komt voor deze subsidie? Wij leggen in een apart artikel uit hoe het werkt.

Isoleren van je kruipruimte kan je ook met schuimbeton doen. Dit levert rendement op: via je o.a. de  energierekening, via subsidie en via waardevermeerdering van uw woning. Zeker iets om over na te denken dus. Houd er wel rekening mee dat dit soms moeilijk aan te brengen is als de vloer er nog helemaal in zit. s. Lees ook ons artikel over schuimbeton voor meer informatie.

De wanden van de woning en het dak isoleren is ook verstandig. Een eengezinswoning zonder isolatie verliest veel warmte via de ramen, gevel, het dak en de vloer en verbruikt per jaar maar liefst 3300 m3 gas voor verwarming. Een goed geïsoleerd huis heeft maar 600 m3 gas nodig voor verwarming. Dat scheelt meer dan 1500 euro per jaar, das best veel1 als je nu ook nog eens de kruipruimte vol gooi met schuimbeton scheelt het nog meer!

2. Zonnepanelen in combinatie elektrische vloerverwarming

Een ander helle populaire investering in een woning is een zonnepanelen. De winst van zonnepanelen is volgens milieuorganisatie Milieu centraal vergelijkbaar met een rente van vijf procent op een spaarrekening. Daarnaast kunt u ook nog eens de btw die u betaalt voor de zonnepalen terugvragen. Nemen we dit mee dan levert de investering in zonnepanelen zelfs een rendement van 6 procent op. De terugverdientijd is ongeveer 8 tot 10 jaar. Maar net als bij isolatie speelt ook mee dat uw woning meer waard wordt.

3.Schenken van geld

Een andere optie is schenken. Hier bespaart u vermogensrendementsheffing mee. Voor een woning is er een schenkingvrijsteling schenking van € 100.000,-. Dan moet de schenking wel gebruikt worden om een woning aan te kopen, een hypotheek mee af te lossen of om de woning te verbouwen. Het is wel zo dat de directe voordelen vooral bij de ontvanger van het geld liggen. Als schenker ziet u uw belastingvoordeel pas terug bij uw belastingaangifte van volgend jaar.Maar dit levert u geen rendement op.

4.Beleggen in overige o.g.

Beleggen in andere zaken kan natuurlijk ook. Onder meer bij Kassa was te zien dat met het beleggen in bijvoorbeeld oldtimers of horloges best aardige rendementen te behalen zijn. Uiteraard moet je dan wel een beetje feeling voor dat soort zaken hebben. Bij auto’s is bijvoorbeeld het advies om voor een zo origineel mogelijke auto te gaan met weinig kilometers en een complete handleiding. En een auto uit Nederland is meer waard dan een importauto.Beter is om het in uw eigen woning te steken.

5.Aandelen en obligaties

Veel obligaties leveren op dit moment niet zo veel op. Aandelen kunnen nog wel hoge rendament opleveren. Uiteraard zijn deze een stuk onzekerder dan spaarrentes. Maar als u het verstandig aanpakt houdt u, ondanks de bijkomende aan- en verkoopkosten, meer geld over aan het einde van de streep. Het voordeel van beleggen is dat u effecten meestal snel weer kunt verkopen. Kennis is wel vereist. Heeft u die niet? Dan kunt u een deskundige inhuren.

6.Kruipruimte opvullen

West-Friesland Vloerenservice gebruikt een schuimbetonvloer vaak als isolatielaag onder een Betonvloer  of woonbetonvloer. Schuimbeton is een mengsel van cement, zand, water en schuim dat erg licht in gewicht is. Net als anhydriet is ook schuimbeton erg vloeibaar, en is het een zelf-nivellerend product. Dit betekent dat het zichzelf over de ruimte verspreidt. Hierdoor bereikt schuimbeton gemakkelijk alle gaten en kieren.

Schuimbeton heeft naast het lichte gewicht verschillende andere voordelen. Het is vochtwerend en schimmelbestendig: u heeft geen last meer van vocht in huis. Schuimbeton heeft ook een behoorlijke isolerende werking, en is ondanks het lichte gewicht toch relatief sterk. Verder is het ook een duurzaam product, is het goed bestand tegen vorst en krimpt het bijna niet. De droogtijd van schuimbeton is niet heel lang.