close
  • zondag 27 september
Vrije tijd

Beau van Erven Dorens maakt opnieuw indruk met The Rotterdam Project

Beau van Erven Dorens maakt opnieuw indruk met The Rotterdam Project

Gisteren was alweer de laatste aflevering van ‘The Rottedam Project’. Een dubbele laatste aflevering op RTL 4. En wat voor een.

Te zien was hoe presentator Beau van Erven Dorens zijn haar liet knippen door de twintigjarige Soufyan. Een paar maanden geleden was hij nog dakloos. In het Rotterdam Project geeft Beau vijf daklozen een kans om terug te keren in de maatschappij. Hierbij krijgen ze hulp van het Leger des Heils, een team van experts, Beau en een pinpas met daarop 10.000 Euro.

‘Waarom huilt hij zo?’

Souyfan heeft die kans met beide handen aangepakt. Hij gaat inmiddels naar een kappersschool, heeft bijna al zijn schulden afbetaald en woont op zichzelf in Rotterdam. Beau is supertrots op hem. “Ik ben echt onwijs blij, jij bent echt het voorbeeld,” zegt hij tegen Souyfan. Bij het afscheid nemen heeft Beau het zwaar. Souyfan is al uit beeld als je hem lachend hoort zeggen: “Waarom huilt hij zo?”

Geëmotioneerd vertelt Beau in de camera: “Ik ben natuurlijk een huilebalk, maar we zouden allemaal een beetje meer vertrouwen moeten hebben in de mensen. Kijken wat eruit kan komen, in plaats van wat er allemaal mis kan gaan.”

Gelukkig, maar ook eenzaam

Souyfan is een van de indrukwekkende verhalen van het programma. Een andere hele grote uitdaging vormde Patrick (43). Zwaar verslaafd was hij. Gister was te zien  hoe hij naar een afkickkliniek in Zuid-Afrika vertrok. Jarenlang leefde hij op straat na de zelfmoord van zijn vrouw. In het begin van het programma had hij moeite met de hulp die hij kreeg. Zo zei hij onder andere: “Ik heb heel veel moeite met het geluk delen. Nu merk ik pas dat ik niemand heb, dat ik écht niemand heb.” Hij kreeg trouwens wel het geld, maar niet de pinpas, omdat de makers van het programma bang waren dat al zijn geld dan op zou gaan aan dope.

Natuurlijk baalde Patrick daar flink van. Alles moest hij in overleg kopen. Toch heeft hij het bijzonder goed gedaan. In Zuid-Afrika vertelt hij dat hij zich lichamelijk zoveel beter voelt. Hij is iedereen dan ook erg dankbaar en denkt er zelfs weer over om te gaan werken.  Dat terwijl hij waarschijnlijk nog een winter op straat niet eens overleefd had. Wat ook zo leuk bij Patrick is dat hij zo gepassioneerd is over fotografie. Het geeft hem weer een doel in het leven. Bovendien zag hij een voordeel van het jarenlang op straat leven. “Rotterdam is mijn stad, ik zie de stad op momenten dat andere mensen nog slapen.”

‘Gewoon goed’

Maar ook de overige drie deelnemers aan het programma hebben grote sprongen gemaakt. Zo kregen ook Stephany (24) en haar zoontje een eigen plekje en zocht Yvar (28) na maar liefst acht jaar zijn moeder op in Amerika. Het was nog lang spannend of hij ook een eigen plekje kreeg, maar ook hij is uit de opvang. Datzelfde geldt voor Hilde (54). Door heel lang geen brieven te openen bouwde ze schulden op en raakte dakloos. Nu heeft ze werk en dus een eigen plek. Volgens haar gaat het ‘gewoon goed.”

De Sleutel

In navolging van ‘Het Rotterdam Project’ komt Beau volgend jaar met ‘De Sleutel’, een programma waarin hij daklozen in plaats van geld een appartement geeft. Zes daklozen uit zes verschillende steden in Nederland krijgen de kans om weer een plaats in de maatschappij te veroveren. Met professionele hulp én de sleutel van hun eigen huis. Hier begint de beproeving pas. ‘De Sleutel’ gaat verder waar ‘Het Rotterdam Project’ ophoudt.

Foto: William Rutten

Geschreven door: Redactie