Bart kreeg geen baan door Facebookreactie

Zonder nadenken een reactie op Facebook plaatsen. Het kan je duur komen te staan, merkte Bart. Hij werd twee keer afgewezen voor een baan, vanwege zijn reactie.

In april 2014 plaatste Bart (niet zijn echte naam) een reactie op een artikel van RTL Nieuws. Hij reageerde op een reactie van iemand anders en schreef: “Tijd dat ze jou het land uit trappen. Wat willen die linkse lullen hier nu bereiken? Jij zal wel een uitkering hebben. Wilders is de enige die het land kan redden, niet Samsom of Roemer. Stelletje linkse kl**tzakken.”

Nu heeft hij enorme spijt van zijn reactie, die hem nog steeds achtervolgt. “Ik werk nu bij een groot concern, maar per 1 maart ben ik werkloos. Ik ben intussen druk aan het solliciteren.”

‘Op internet ben je iemand anders’
En dat solliciteren gaat goed, maar op het laatste moment wordt hij tot nu toe steeds afgewezen. “Ze zeggen: we vinden je een hele positieve jongen, maar als we je googelen, dan zien we heel iemand anders.”

Er werd niet hardop gezegd dat het door zijn reactie op internet kwam, maar Bart weet zeker dat het ermee te maken heeft. De reactie is inmiddels verwijderd.

Anderen waarschuwen
Bart zegt dat hij destijds ‘in een opwelling’ reageerde. “Dat was heel stom van mij. Ik ben hoogopgeleid en heb een goede baan. Normaal probeer ik me te beheersen. Het taalgebruik in de reactie was niet netjes, dat geef ik toe.”

Hij wil anderen nu ook waarschuwen: pas goed op wat je schrijft op Facebook en in reacties op internet. “Je bevuilt je eigen naam. Dit kan je blijven achtervolgen en bij sollicitaties heb je er last van.”