Wie bakt het ‘Lekkerste Friese Appelgebak 2016’?

Na het succes van vorig jaar organiseert Stichting Fryske Frucht opnieuw de wedstrijd ‘Lekkerste Friese Appelgebak’! De wedstrijd is onderdeel van het jaarlijkse Oogstfeest van de Stichting dat gehouden wordt op zondag 6 november in De Stadsherberg in Rottevalle. Zowel top- als hobbykoks kunnen deelnemen. Wie vergaren er eeuwige roem?

Deskundige jury

De deskundige jury –met onder andere voorzitter meester-kok Albert Kooy en pomoloog Nynke Zijlstra – let vooral op smaak en creativiteit. Naast eeuwige roem winnen de nummers een en twee in de beide eerder genoemde categorieën een geheel verzorgd diner of lunch bij een van de aangesloten restaurants van Fryske Frucht. Aanmelden voor deze wedstrijd kan nog tot en met 1 november via info@fryskefrucht.frl.

Culinaire Inspiratie en Presentatie ‘Appelsap 2016’

Tijdens het oogstfeest zullen topkoks van De Koningshof Heerenveen, Het Ambacht Heerenveen, De Herberg van Smallingerland Rottevalle, Het Spijshuys Boornbergum en De Heeren van Harinxma van Bilderberg Landgoed Lauswolt Beetsterzwaag inspirerende en verrassende demonstraties geven over diverse bereidingsmogelijkheden van de appel. Uiteraard mag er volop geproefd worden. Ook zal de ‘Appelsap 2016’ worden gepresenteerd. Deze appelsap is gemaakt van de appeloogst van onder andere de opbrengst van het plukfeest dat Fryske Frucht afgelopen zaterdag bij It Griene Nest in Sumar organiseerde. De totale Appeloogst dit jaar bedroeg bijna 4000 kg appels.

Stichting Fryske Frucht

Stichting Fryske Frucht heeft de ambitie om 3.000 fruitbomen te laten groeien, te beginnen met appelbomen in de Friese Wouden en later uit te breiden met andere Fryske Fruchten. Het gaat dan vooral om oude Friese rassen, zodat deze behouden worden voor het landschap. Stichting Fryske Frucht plant zelf bomen maar nodigt ook vooral geïnteresseerden, particulier en zakelijk, uit om een eigen boom te planten.

Eigenaren van boomgaarden kunnen, net als bij de wijnoogsttraditie, hun eigen pluk- en oogstfeesten organiseren en op deze wijze bezoekers kennis laten maken met de Fruchten. Fryske Frucht organiseert jaarlijks een eigen Bloesem-, Pluk-, en Oogstfeest. Van deze oogst wordt appelsap gemaakt. In de toekomst wil Fryske Frucht dit uitbreiden met andere producten zoals jam, cider, calvados en gebak. Deze producten zijn voor eigen gebruik, worden gebruikt door de aangesloten horecaleden en kunnen worden verkocht aan gasten en bezoekers.