‘Ave Maria’ nog altijd het meest gekozen lied tijdens de uitvaart

De top drie bestaat net als vorig jaar uit de nummers 'Ave Maria', 'Time to say goodbye' en 'Mag ik dan bij jou'.

Nederlanders zijn nog steeds erg traditioneel in hun keuze voor muziek bij een afscheid. Dit blijkt uit de Monuta uitvaartmuziek top 10, het jaarlijkse interne onderzoek van Monuta.

De top drie bestaat net als vorig jaar uit de nummers ‘Ave Maria’, ‘Time to say goodbye’ en ‘Mag ik dan bij jou’. De grootste stijgers binnen de top 10 zijn ‘My Way’ en ‘We’ll meet again’. Beide nummers zijn drie plaatsen gestegen naar respectievelijk plek vier en zeven.

Monuta uitvaartmuziek top 10

  1. Ave Maria – diverse uitvoeringen
  2. Time to say goodbye – Andrea Bocelli & Sarah Brightman
  3. Mag ik dan bij jou – Claudia de Breij
  4. My Way – Frank Sinatra
  5. ’n Trein naar Niemandsland – Frans Bauer
  6. Afscheid nemen bestaat niet – Marco Borsato
  7. We’ll meet again – Vera Lynn
  8. The Rose – André Rieu
  9. Waarheen, waarvoor – Mieke Telkamp
  10. Hallelujah – diverse uitvoeringen

Afspeellijst voor inspiratie

“Muziek is een belangrijk onderdeel van het afscheid nemen. Het roept emoties en herinneringen op bij de aanwezigen,” zegt Yolanda Wouters, marketing & communicatiemanager bij Monuta. “Uitvaartmuziek is heel persoonlijk en past bij degene waar je afscheid van neemt. Daarom hoeft de tekst niet altijd over afscheid te gaan. Toch zien we dat veel terug in de top 10. Er zijn zoveel mooie nummers die passend kunnen zijn, waar iemand misschien niet meteen op komt bij het voorbereiden van een uitvaart. Daarom dagen wij Nederland uit om elkaar te inspireren met de mooiste nummers via een openbare Spotify afspeellijst, Uitvaartmuziek inspiratie, waar iedereen inspirerende nummers aan toe kan voegen. Zo is inspiratie voor iedereen toegankelijk die een uitvaart voor gaat bereiden.”

Verschuivingen in top 10

Om de Monuta uitvaartmuziek top 10 samen te stellen zijn ruim 6.000 nummers geanalyseerd die in 2018 zijn afgespeeld bij afscheidsdiensten van Monuta. De keuze voor muziek op een uitvaart is in de loop der jaren weinig veranderd. Sinds 2015, de eerste keer dat het onderzoek is uitgevoerd, zijn er zes nummers gelijk gebleven in de top 10.Toch zijn er in 2018 ook een aantal grote verschuivingen binnen de Uitvaartmuziek top 10 ten opzichte van 2017. Zo is het nummer ‘En de vogels zongen’ van Sweet People uit de top 10 gevallen, terwijl deze vorig jaar nog te vinden was op plek vier. Het nummer ‘Hallelujah’ sluit als nieuwe binnenkomer de top 10 af. Mieke Telkamps ‘Waarheen, Waarvoor’, staat nog steeds op plek negen. De helft van de nummers in de top 10 zijn van Nederlandse bodem.

Foto (C): Elviss Railijs (Pexels)