Auto kopen? Hier moet u op letten

Sta je op het punt een nieuwe auto aan te schaffen, maar weet je niet precies waar je op moet letten? Met alle verschillende merken, aanbieders en prijsklassen zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Deze tips bij het kopen van een auto zullen de uiteindelijke beslissing wat gemakkelijker maken.

 1. Breng je wensen en behoeften in kaart
  Als eerste is het natuurlijk erg belangrijk om je wensen en behoeften in kaart te brengen. Wil je kinderen en kleinkinderen mee kunnen nemen voor een leuk dagje uit? Dan is er al snel meer zitruimte nodig. Worden er veel lange afstanden gereden? Dan zou een diesel mogelijk een goede keuze kunnen zijn. Door vooraf de wensen en behoeften duidelijk in kaart te brengen, kun je al best een aantal opties wegstrepen. Zo wordt de uiteindelijke keuze gemakkelijker te maken.
 2. Het verzekeren van de auto
  Iedere auto heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Zo heeft een oudere auto wellicht hogere kosten in onderhoud, maar kan het verzekeren van deze auto zomaar eens een stuk goedkoper zijn. Brengt de oude auto meer risico’s met zich mee? Dan kun je ervan uitgaan dat de verzekering juist hoger uitvalt. Doe vooraf wat onderzoek bij aanbieders zoals Centraal Beheer om te kijken welke auto het voordeligste te verzekeren is. Deze kosten hebben namelijk weer invloed op de uiteindelijke maandelijkse lasten die de auto met zich meebrengt.
 3. De wegenbelasting
  Niet alleen verzekeringskosten, maar ook de wegenbelasting verschilt per auto. Zodra het kenteken van de auto bekend is, kun je dit online gemakkelijk berekenen. De wegenbelasting wordt afgestemd op het type voertuig, het gewicht en de brandstof die de auto gebruikt. Zo hoef je bij een dieselauto minder wegenbelasting te betalen dan bij een benzineauto.
 4. Slim vergelijken
  Het kopen van een auto is iets waar je zeker de tijd voor moet nemen. Bekijk verschillende advertenties en vergelijk de vraagprijs van auto’s van eenzelfde model, bouwjaar of met eenzelfde aantal kilometers. Zo kun je gemakkelijker inschatten of de auto voor de juiste prijs te koop staat. Probeer te achterhalen waarom iemand een auto verkoopt en controleer de officiële gegevens. Zo kun je de verkoper vragen om zich te identificeren en kun je direct controleren of zijn naam ook op het kentekenbewijs staat. Om helemaal zeker te zijn koop je de auto gewoon bij een dealer.