Asscher wint van Samsom en wordt lijsttrekker PvdA

De PvdA gaat voor verandering. Lodewijk Asscher is gekozen tot lijsttrekker van de geplaagde regeringspartij. Diederik Samsom treedt terug als fractievoorzitter.

Allereerst reageerde de verliezende kandidaat Diederik Samsom: ,,Vier jaar lang mocht ik politiek leider zijn. Dat was ene enorme eer. Ik heb iedere dag alles gegeven, ik heb van iedere dag genoten. Ik ben ongelooflijk trots op wat wij samen de afgelopen jaren hebben bereikt. Ik heb in deze campagne gevochten voor wat het waard was, maar de leden hebben anders besloten.”

Vervolgens nam de nieuwe lijsttrekker het woord: ,Ik ben intens dankbaar voor het vertrouwen dat ik heb gekregen. Ik wil allereerst Diederik bedanken voor onze mooie jaren. Dank voor zijn moed en doorzettingsvermogen. Hij liet aanstekelijke strijdlust zien. Hulde. Ik vond het niet makkelijk het op te nemen tegen Diederik Samsom. Daar ik er van overtuigd ben dat deze tijd een andere koers vraagt. Een sociale economie en een fatsoenlijke samenleving. Een Nederland waar iedereen trots op kan zijn. Een progressief antwoord tegen Wilders. Dit is het begin van de strijd voor Nederland. Er wordt te veel geschreeuwd en te weinig naar elkaar geluisterd.”

De vicepremier heeft het vertrouwen gewonnen van de meeste PvdA-leden ten koste van de zittende partijleider Diederik Samsom. Voor hem is het bijzonder pijnlijk dat hij het veld moet ruimen, na vier jaar hard werken om de samenwerking met de VVD overeind te houden. Samsom kan nog steeds op veel sympathie rekenen onder de leden, maar velen vrezen dat de partij wordt geminimaliseerd als hij weer lijsttrekker wordt.