close
  • vrijdag 26 februari
Algemeen

Aretha Franklin laat prachtige muziek achter

Aretha Franklin laat prachtige muziek achter

Aretha Franklin is overleden. Ze vocht al jaren tegen kanker. De 76-jarige zangeres trad vorig jaar voor het laatst op, tijdens een gala van de Elton John AIDS Foundation. 

Regelmatig moest Franklin optredens afzeggen vanwege gezondheidsproblemen. Sinds 2010 was het bekend dat ze ziek was en aan alvleesklierkanker leed. In 2013 leek ze de ziekte te hebben overwonnen. Vandaag moeten we toch afscheid van haar nemen.

Grootste soulzangeres

Franklin is volgens velen de grootste soulzangeres die haar carrière startte door met haar zussen te zingen in de baptistenkerk. Haar vader was dominee. Begin jaren zestig brak ze door. In februari van dit jaar vertelde ze met pensioen te gaan.

The Blues Brothers

Veel mensen kennen haar ook van haar geweldige nummers als Respect, maar ook van haar rol in de muziekfilm The Blues Brothers. En zeker ook van de hit die ze had met George Michel: I Knew You Were Waiting For Me. Ook in de film Sister Act zong ze een nummer: A Deeper Love (1994). 

Barack Obama

In 2009 zong Franklin bij de inauguratie van Barack Obama het nummer My Country. ’Tis of Thee. Een jaar later werd ze de beste zangeres aller tijden genoemd door muziektijdschrift Rolling Stone. 

(foto) : Aretha in het Witte Huis

Door Pete Souza – https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46013452

Geschreven door: Redactie