close
  • maandag 28 september
Algemeen

Apple boekt recordomzet door iPhone

Apple boekt recordomzet door iPhone

Apple heeft in het laatste kwartaal van 2016 een recordomzet van 78,4 miljard dollar behaald door de aanhoudende populariteit van de iPhone. Daarvan werden er in de laatste drie maanden van 2016 veel meer verkocht dan was voorspeld, waardoor ook de winst van het techbedrijf de verwachtingen overtrof.

Apple verkocht in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 78,3 miljoen iPhones. Een toename van 5 procent ten opzichte van een jaar eerder. De verkoop van iPads nam met een vijfde af, terwijl die van de Mac min of meer stabiliseerde.

De toename valt te verklaren door een stijging tijdens de kerstperiode en door de introductie van de iPhone7. De verkoop van de smartphone nam in de VS, Canada, West-Europa, Japan en Australië stevig toe, maar in China zakte deze met 12 procent.

De totale omzet van Apple lag vorig kwartaal 3 procent hoger dan in de laatste drie maanden van 2015. De nettowinst daalde met 2,5 procent naar 17,9 miljard dollar.

Volgens financieel directeur Luca Maestri vormt de aantrekkende dollar de komende tijd een klein probleem voor Apple, aangezien het bedrijf bijna twee derde van zijn inkomsten in het buitenland behaalt. Tegelijkertijd is de vraag naar de iPhone wereldwijd zo groot, dat het bedrijf de afgelopen maanden vaak niet genoeg smartphones kon maken. ,,We hadden er meer kunnen verkopen”, aldus Maestri.

Geschreven door: Redactie