APK keuring weer strenger

Hoe sta jij erin als je auto weer op moet voor de APK?

De Algemene Periodieke Keuring ofwel de APK is toch altijd een heikel punt als je een wat oudere auto rijdt. Je houdt iedere keer je hart vast. Nu is die keuring ook nog strenger worden. 

Er is veel meer aandacht dan voorheen voor milieu en veiligheid. Dat is natuurlijk heel goed, maar het betekent ook dat auto’s aan allerlei eisen moeten voldoen waar eerder wat minder streng mee om werd gegaan. 

Er wordt flink gecontroleerd op veiligheidssystemen

Er wordt flink gecontroleerd op veiligheidssystemen zoals de airbag- en gordelspanning en het antiblokkeersysteem. Is de stuurbekrachtiging nog in orde, hoe zit het met de bandenspanning, zijn het remsysteem en de verlichting goed en bij de nieuwere auto’s; het eCall-systeem. Ook wordt een roetfiltercontrole gedaan. 

Strenger

Al met al komt het er op neer dat vooral de veiligheidssystemen in de auto, en met name in verband met de electronica in de auto, helemaal tip top in orde moeten zijn. Zo wordt er strenger op die verlichting gelet en controleert een monteur bijvoorbeeld de afstelling van de mistlampen. Ook worden gaslekkages nauwkeurig opgespeurd met vernieuwde apparatuur. Een sopje met zeep gaat niet meer op. 

Wordt er een lek ontdekt dan mag je er vanuit gaan dat er een afkeuring volgt

Ook is de eis voor olielekkage aangescherpt omdat dit absoluut niet meer op straat terecht mag komen. Wordt er een lek in het remsysteem ontdekt of bij de brandstoftoevoer of stuurbekrachtiging dan mag je er vanuit gaan dat er een afkeuring volgt. En als er een roetfilter is verwijderd, gebeurt hetzelfde. 

Brandstofcelauto

Er wordt nu ook gelet op de waterstofinstallatie van een brandstofcelauto. Voldoet deze aan de juiste eisen? Er worden in Nederland twee typen waterstofauto’s verkocht, en deze controle heeft dan ook alles te maken met een gedegen voorbereiding op de toekomst. 

Sinds 1985

De APK is een wettelijke verplichte keuring die voor meer verkeersveiligheid moet zorgen en het milieu moet beschermen. De keuring bestaat sinds 1985 en sinds 1994 is de keuring jaarlijks of om de twee jaar verplicht. Het is onder andere afhankelijk van de leeftijd van de auto en de brandstof vanaf wanneer je de auto APK moet laten keuren. 

In de nieuwste vooral elektrische auto’s zitten inmiddels veel minder draaiende delen die onderhoudsgevoelig zijn. De prognose is dat over een aantal jaren auto’s zichzelf kunnen controleren. Dankzij sensortechnologieën en kunstmatige intelligentie.