AOW-gerechtigd maar nog lang niet toe aan ‘de oude dag’

Bijna 200.000 ouderen die de aow-gerechtigde leeftijd hebben bereikt, zijn nog steeds aan het werk. En vaak naar volle tevredenheid. Werken zorgt voor regelmaat, sociale contacten en uitdaging. Alle kennis en expertise die in alle jaren is opgebouwd, kan worden ingezet om jongere collega’s op te leiden en te coachen. Je bent als aow-gerechtigde zeker nog niet afgeschreven!

Aandachtspunten

Als je wilt blijven werken terwijl je al aow-gerechtigd bent, zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Als je eenmaal de aow-leeftijd hebt bereikt, dan bepaalt je werkgever of je langer mag doorwerken. Je werkgever mag je met pensioen sturen, ook al wil jij graag aan het werk blijven. Mocht je werkgever je niet willen houden, dan kun je aan de slag als zzp’er, je gaat zelf op zoek naar een nieuwe baan of je laat je bijstaan door een uitzendbureau gespecialiseerd in ouderen.

Manieren om weer aan de slag te komen

Natuurlijk kun je via de geijkte manieren solliciteren. Je reageert op vacatures in de krant of op de welbekende vacaturesites. Maar denk ook eens aan uitzendbureaus speciaal gericht op aow-gerechtigden, schrijf je in zodat ze met je mee kunnen zoeken en je kunnen adviseren. En waarschijnlijk heb je door je jarenlange werkervaring een groot netwerk. Gebruik dat vooral! Zorg ervoor dat je een up-to-date profiel op LinkedIn hebt zodat je netwerk weet dat je op zoek bent naar werk. Via via komen er regelmatig kansen vrij, ook als er nog geen vacatures zijn open gezet. Het is dan ook de moeite waard om organisaties een open sollicitatie te sturen, of te bellen en te vragen naar de mogelijkheden.

Zorg voor een inspirerend cv

Als oudere heb je een werkgever veel te bieden. Jarenlange ervaring, vaak een stabiele thuissituatie en niet te vergeten de financiële voordelen zoals premiekorting. Zorg ervoor dat je, wanneer je gaat solliciteren, in een motivatiebrief en cv je sterke punten goed voor het voetlicht komen. Let erop dat je het cv qua vormgeving en lay-out aanpast aan de eisen van deze tijd. Schrijf een passende en overtuigende profieltekst, zodat werkgevers niet om je heen kunnen.

Ken je eigen kracht

Als je eenmaal uitgenodigd bent voor een oriënterend gesprek, is het zaak dat je alle voordelen voor de werkgever helder hebt. Een aantal werkgevers staat wat huiverig tegenover het aannemen van een oudere, terwijl dit helemaal niet nodig is. De loonkosten zijn lager en er hoeven geen sociale verzekeringspremies meer te worden afgedragen. Daarbij ben je als oudere een geschikte kandidaat voor een coachende rol, je kunt met al je opgedane ervaring een grote bron van kennis zijn voor jongeren. Veel voordelen voor werkgevers dus, aan jou om het bewijs te leveren dat aow-gerechtigden nog niet afgeschreven hoeven te worden!

Dit artikel is geschreven met Robin Bakker van CVster.nl