close
  • dinsdag 18 mei
Zorg en Zekerheid

Weet wat je rookt; ziekenhuis doet aangifte tegen tabaksfabrikanten

Weet wat je rookt; ziekenhuis doet aangifte tegen tabaksfabrikanten

Tabak is de grootste veroorzaker van kanker. Met name de sjoemelsigaret is een boosdoener. Het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, specialist in het behandelen en vooral bestrijden van kanker, pakt daarom de tabaksindustrie nu serieus aan door aangifte te doen tegen de vier grootste Nederlandse tabaksfabrieken.

De voorzitter van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis, René Medema meent dat het dweilen met de kraan open is, nu de bedrijven de mensen bewust verslaafd maken aan sigaretten met de sjoemelsigaret. Met deze sigaret krijg je als roker meer schadelijke stoffen binnen dan gemeten kan worden. De fabrikanten stoppen er een maximale hoeveelheid nicotine in waar je flink verslaafd aan kunt raken. Wel twee tot drie keer meer schadelijke stoffen dan de Tabakswet toelaat. Deze truc, door middel van kleine gaatjes in de sigaret, wordt al jaren uitgevoerd en daarmee is de roker niet helemaal zelf verantwoordelijk voor de hoeveelheid slechte stoffen die hij binnen krijgt.

Eerder deden patiënten aangifte tegen de tabaksindustrie. Ook het KWF heeft eerder aangifte gedaan. Het is voor het eerst dat een ziekenhuis dat doet. Of het Openbaar Ministerie snel tot vervolging over zal gaan, is nog niet bekend. Mocht dat wel gebeuren dat is dat wereldwijd de eerste keer.

Geschreven door: Redactie