Angst voor de dood, wat kun je daar aan doen?

Onze nieuwste columnist-blogger Jan van der Meer schrijft over rouw en verlies vanuit ervaringen binnen zijn praktijk. Bijzondere overdenkingen en praktische handvatten.

BLOG – Ik hoor het mensen vaak zeggen: ‘ik ben zo bang voor de dood’. Gelukkig kan ik zeggen, zonder die dood uit te willen dagen, dat ik diezelfde angst niet ken. Binnen mijn werk als begeleider bij sterven, afscheid en rouw ontmoet ik de dood wekelijks en is deze is voor mij dan ook geen vreemde meer. 

De dood verwondert me elke keer

Al moet ik er wel bij zeggen dat zij (waarom de dood voor mij een zij is weet ik niet) me elke keer opnieuw verwondert over de vele gedaantes waarin zij komt. Echter de dood zelf is en blijft voor mij niet meer en niet minder dan een overgang van het leven hier, los van wat daarna komt. Met de dood komt er een einde aan iets wat al dan niet goed is geweest, net zoals aan alles in dit leven vroeg of laat een einde zal komen. 

Bang

Moet je bang zijn voor de dood? Nee, want de dood hoort bij het leven maar gevoelens van angst hebben we nu eenmaal niet in de hand. Angst overkomt ons mensen, net als de dood zelf en daar waar het niet duidelijk is wat er met je gaat gebeuren kan het zomaar zo zijn dat angst buitenproportionele vormen aan gaat nemen. 

Mensen krijgen juist een kalmte over zich heen

Dat de dood, als een soort van groot zwart monster, jouw leven in één keer in zich op zal nemen en jij voor altijd gevangen zit in een duister en donker zijn. Dat is wat mensen mogelijk bij angst voor de dood soms denken. De realiteit leert echter dat heel veel mensen, vlak voor ze het leven hier loslaten, juist een kalmte over zich krijgen die regelmatig als vredig beschreven wordt. 

Praten

Omstanders worden op het moment van sterven vooral met de kwetsbaarheid van het leven geconfronteerd. Met het feit dat ook hun eigen leven eindig is. Dat kan angstig of inderdaad confronterend zijn. Aan die angst kun je zelf wel degelijk wat doen. Niet door erover te zwijgen of zelf de meest enge voorstellingen van te maken. Nee, angst voor de dood kunnen we tegengaan door het er met elkaar over te hebben, in alle openheid. Waar ben je nu zo bang voor en is die angst reëel als jij je bedenkt hoeveel mensen eerder al diezelfde weg van de dood zijn gegaan? Los van wat het praten over de dood je ook brengt, het feit dat je erover kunt en durft te praten is een eerste stap in het overwinnen van die angst.

Jan van der Meer begeleidt mensen die stervende zijn en ondersteunt nabestaanden.