Amsterdammers fietsen het langzaamst

In Utrecht ligt het drukste fietspad van Nederland en Amsterdammers fietsen het langzaamst. Het zijn enkele uitkomsten van de Nationale Fietstelweek, waar in september bijna 30.000 fietsers aan meededen.

Top 3
Het Utrechtse Smakkelaarsveld is het drukste fietspad van Nederland. Bij de eerste fietstelweek van vorig jaar kwam deze plek ook als drukste uit de bus. Ook de nummers twee en drie liggen in het stationsgebied van Utrecht: het Vredenburg en het Jaarbeursplein. Daarna volgen de Amsterdamse Weesperzijde, de Grote Markt in Groningen en de Van Diemerbroeckstraat in Nijmegen.

Krappe fietspaden
Met een gemiddelde snelheid van 14,4 kilometer per uur zijn Amsterdammers de langzaamste fietsers. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de enorme drukte op de vaak toch al krappe fietspaden. Ook moeten fietsers in onze hoofdstad vaker afremmen voor kruisend verkeer.
Toch leiden drukke plekken niet per definitie tot een lagere gemiddelde snelheid. De drie drukste fietspaden van Nederland liggen immers allemaal in Utrecht. De snelste fietsers bevinden zich in Arnhem: 16,9 kilometer per uur. Zou het in Arnhem dan misschien meer regenen? Het onderzoek wijst namelijk uit dat fietsers in de regen sneller fietsen.

Twee miljoen kilometer
De fietstelweek is een initiatief van de Fietsersbond. In september deden hier bijna 30.000 fietsers aan mee. Met een app werd gemeten hoe zij zich op de fiets verplaatsen, met welke snelheid, op welke tijdstippen, met hoeveel tegelijk en waar de grote vertragingen zijn. Samen registreerden de deelnemers bijna twee miljoen fietskilometers in Nederland.

ANWB Fietsenquête
Ook de ANWB doet onderzoek naar het fietsgedrag van Nederlanders. In dat kader werden de afgelopen maanden bijna 15.000 enquêtes ingevuld waarin mensen onder andere werd gevraagd naar hun ergernissen op het fietspad, de ideale fietsroute en de kwaliteit van de fietspaden. Binnenkort worden de resultaten van deze enquête bekend gemaakt.

Bron:ANWB.nl