Alles over de nieuwste iPhone

De iPhone 7 is officieel aangekondigd door Apple. Hoe zit het met de specs, uit welke uitvoeringen kun je kiezen, wanneer komt hij beschikbaar in Nederland?

Het design van de iPhone 7 lijkt in eerste instantie op de iPhone 6s en iPhone 6s Plus maar er zijn wel degelijk verschillen. De antennestrepen vrijwel niet meer zichtbaar, vooral op de donkere uitvoeringen. Wel is de cameralens groter geworden, waardoor deze prominenter zichtbaar is. En je kunt kiezen uit twee nieuwe kleuren: matzwart en glimmend gitzwart. Deze vervangen de kleur spacegrijs. Glimmend zwart is alleen beschikbaar als je kiest voor een opslagcapaciteit van 128GB of 256GB. Daarnaast kun je kiezen uit de gebruikelijke kleuren goud, roségoud en zilver.

De behuizing is gemaakt van aluminium en de randen van het toestel zijn afgerond, net als bij de iPhone 6s. Omdat de afmetingen hetzelfde blijven zullen ruimvallende hoesjes nog steeds goed passen. Wel moet je bij nauwsluitende hoesjes rekening houden met de veranderde plaatsing van de camera.

Uitvoeringen en prijzen iPhone 7
Net als voorgaande jaren kun je kiezen uit een 4,7-inch exemplaar (iPhone 7) en een 5,5-inch exemplaar (iPhone 7 Plus). Dit jaar zullen de opslagcapaciteiten 16GB en 64GB verdwijnen. Je kunt bij de iPhone 7 kiezen uit het instapmodel van 32GB of de duurdere uitvoeringen met 128GB en 256GB.

Apple liet weten dat de prijzen dit jaar gelijk blijven, maar dat is niet helemaal waar. In Nederland en België gaat de prijs met €20 omhoog naar €769. In de VS blijft de prijs wel hetzelfde en in het Verenigd Koninkrijk is er vanwege Brexit een prijsverhoging doorgevoerd voor meerdere producten.

iPhone 7: de belangrijkste vernieuwingen
Hieronder bespreken we de drie grootste veranderingen:

  • Verbeterde camera
  • Nieuwe homeknop
  • Waterbestendig
  • Geen 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting

Verbeterde camera
De camera in de iPhone 7 is sterk verbeterd. De 12-megapixel camera heeft een grotere lens gekregen die aan de achterkant nog meer uitsteekt. De nieuw ontwikkelde ISP (Image Signal Processor) levert nog mooiere foto’s. De frontcamera is 7 megapixel (voorheen 5) en beschikt over automatische beeldstabilisatie. En de nieuwe flitser zorgt voor 50% meer lichtopbrengst. De iPhone 7 Plus krijgt een dubbele camera, bestaande uit een groothoeklens en een telefotolens, waarmee je makkelijker kunt zoomen. Ook maakt de camera betere foto’s bij slechte lichtomstandigheden. De iPhone 7 Plus combineert de foto’s die met beide cameralenzen zijn gemaakt tot één haarscherpe foto. De ene lens maakt de gebruikelijke foto, terwijl de andere lens in zwart-wit fotografeert en daarbij beter de licht-donker-verschillen kan vastleggen.

Nieuwe homeknop
De nieuwe homeknop kun je niet meer indrukken, maar geeft feedback via trillingen. Dit is vergelijkbaar met Force Touch op MacBooks. Apple heeft een nieuwe Taptic Engine laten ontwikkelen, een onderdeel dat we ook al kennen van de Apple Watch. De eerste reactie van veel gebruikers is dat het nog wat vreemd aanvoelt.

Waterproof toestel, geen koptelefoonaansluiting
Je iPhone in het water laten vallen hoeft niet meer einde oefening te zijn. De iPhone 7 is waterproof en voldoet aan de IP67-standaard. Dit houdt in dat het toestel water- en stofbestendig is.

Geen 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting
Eén van de maatregelen die de iPhone waterbestendiger maakt, is het weglaten van de koptelefoonaansluiting. In plaats daarvan zul je gebruik moeten maken van Bluetooth of de Lightning-poort. Om muziek te kunnen luisteren heb je Lightning- of Bluetooth-oordopjes nodig, of een adapter. Apple levert bij de iPhone 7 een setje Lightning EarPods en een adapter voor 3,5mm-oordopjes mee. Eventueel kun je de nieuwe draadloze AirPods aanschaffen, die voor €179 in de winkel liggen. Apple wilde de koptelefoonaansluiting laten vervallen, omdat het verouderde technologie is en nieuwe ontwikkelingen in de weg stond.

iPhone 7 met iOS 10
De iPhone wordt standaard geleverd met iOS 10, de opvolger van iOS 9. Inmiddels zijn de meeste details van iOS 10 wel bekend, mede dankzij de vele beta’s die de afgelopen maanden zijn verschenen. iOS 10 verschijnt op 13 september voor iedereen met een geschikt toestel en bevat diverse verbeteringen voor de Berichten-app, het toegangsscherm en Siri.

iPhone 7 verkrijgbaarheid
De iPhone 7 is vanaf vrijdagochtend 9 september om 9:01 uur in pre-order te bestellen bij Apple en diverse providers. De eerste toestellen zullen vanaf 16 september worden geleverd.