Allergische reactie ondanks zorgvuldig lezen van etiket?

Allergisch voor een bepaald product, dan lees je vast zorgvuldig de etiketten. Maar of dat altijd voldoende is?

Regelmatig zijn er nieuwsberichten die melden dat producten uit de schappen van de winkel worden gehaald omdat mensen na het eten ervan ziek zijn geworden of een allergische reacties kregen. Vaak blijkt het etiket de veroorzakers daarvan, allergenen, niet te vermelden. En dat is wel verplicht. Met de mededeling ‘kan sporen bevatten van… ‘ zijn de fabrikanten er niet. 

Mogelijk kent één tot drie procent van de mensen allergische reacties, zo’n 170.000 tot een half miljoen Nederlanders. Als je weet waar je allergisch voor bent, lees je zorgvuldig de etiketten op de verpakking. Maar hoe zorgvuldig ook, er bestaat een kans dat dat etiket niet volledig genoeg is of zelfs de opsomming van de ingrediënten op het etiket helemaal niet klopt. En dan kan er alsnog een allergische reactie volgen. 

Na onderzoek blijkt dat het gewoon veel te vaak gebeurt

Dat die etiketten vaak niet volledig zijn, is geen nieuws. Het gebeurt regelmatig dat mensen onbedoeld toch de verkeerde stoffen binnen krijgen en daar niet alleen hinder van ondervinden, maar zelfs ziek van worden. Soms ernstig met een ziekenhuisopname als gevolg. Maar na onderzoek van het TNO en het UMC Utrecht blijkt nu dat het gewoon veel te vaak gebeurt, dat er allergenen in producten zitten die niet op de voedseletiketten vermeld stonden.  Vooral mensen met voedselallergieën letten erop, maar als de etiketten niet betrouwbaar zijn, loop je constant een risico.

Op de spoedeisende hulp

Er deden 157 patiënten van het UMC mee aan het onderzoek, mensen met een voedselallergie. In negentien van de 51 voedingsproducten die door deze mensen werden aangemeld als mogelijke veroorzakers van hun allergische reactie, troffen de onderzoekers acht verschillende allergenen (eiwitten zoals lactose, die een allergische reactie kunnen veroorzaken) die niet vermeld stonden. 73 patiënten kregen een allergische reactie zoals benauwdheid, bulten op het lijf, huiduitslag of overgeven. Zes mensen kwamen zelfs op de spoedeisende hulp terecht. 

Europees bepaald en verplicht

Moet je dan als fabrikant van alles maar vermelden op een etiket? In ieder geval moet vermeld worden of er één of meer allergenen in zitten uit een lijst van veertien. Dat is Europees bepaald en verplicht om te vermelden op voedingsproducten en kant-en-klare maaltijden. 

Dat dat nog niet zorgvuldig genoeg gebeurt, blijkt wel uit het feit dat er jaarlijks duizenden mensen op de spoedeisende hulp terechtkomen vanwege voedseletiketten die niet juist zijn. Ook ziekenhuisopnames vanwege voedselinfecties zijn soms het gevolg.  

Bron: NOS.nl