close
  • vrijdag 17 september
Algemeen

Alle afleveringen van soap Emmerdale volgen? Neem een sabbatical

Alle afleveringen van soap Emmerdale volgen? Neem een sabbatical

Dat lukt je niet in een weekend binge watching. Emmerdale telt namelijk al meer dan achtduizend afleveringen. Het is een van de langst lopende Britse soaps. Alleen Coronation Street kende meer afleveringen. Maar wat niet is kan nog komen, want de serie -die zich afspeelt in de Yorkshire Dales-, startte al in 1972 en loopt nog altijd door. 

Vergelijk dat met ons Nederlandse GTST, dat sinds 1 oktober 1990 wordt uitgezonden en je snapt dat wij dan nog even te gaan hebben met onze dagelijkse soapserie. Het was Van den Ende die in navolging van voorbeelden als het Britse Coronation Street ook zoiets in Nederland wilde. Op basis van het scenario van het Australische the Restless Years, werd een en ander in gang gezet. De rest is historie. Jette van der Mey is één van de acteurs die er vanaf het begin bij betrokken is.  En de best bekeken uitzending was die met aflevering 2500 op 28 maart 2003. Die uitzending trok 2.710.000 kijkers. In deze aflevering overleed het personage Simon Dekker (Rick Engelkes).

Vijf tot zeven miljoen kijkers per aflevering

Terug naar Emmerdale, een fictief dorp in de Dales. De serie startte als Emmerdale Farm op 16 oktober 1972. Uitgezonden in iedere ITV regio, eerst in de middag, later in de vroege avond. Sinds 1988 wordt de serie het hele jaar door uitgezonden. Emmerdale haalt vijf tot zeven miljoen kijkers per aflevering. 

Het speelt zich allemaal af in het kleine dorp Emmerdale, met een boerderij en boerenfamilie als centraal punt, maar inmiddels met een groot aantal karakters. De serie startte in de jaren zeventig met de begrafenis van Jacob Sugden, die de boerderij overdeed aan zijn oudste zoon Jack. Deze Jack maakt zij opwachting in die eerste aflevering. De Sugdan familie vormt het uitgangspunt voor vele intriges en gebeurtenissen. 

(scène eerste aflevering, Jacob’s begrafenis)

Vliegtuigcrash bij het Schotse Lockerbie

Het hoogst aantal kijkers haalde de serie tot nu toe met een aflezing op 30 december 1993, waarin een vliegtuig bij het dorp neerstort en vier mensen omkomen. Daarmee werd gerefereerd aan de vliegtuigcrash van het Pan Am toestel in 1988 bij het Schotse Lockerbie. Naar deze aflevering keken meer dan 18 miljoen mensen. 

(cast 2016, foto: Harewood host)

In de loop van de jaren kwamen maatschappelijke thema’s voorbij als dementie, huiselijk geweld, verkrachting en seksuele intimidatie

De veertigste verjaardag van deze soap werd gevierd met een live-aflevering in 2012. De Sugdan familie is tot nu toe nog altijd aanwezig. Daarnaast treffen we andere families die eveneens een prominente rol zijn gaan spelen zoals de Tate-en de Dingle familie. In de loop van al die jaren dat Emmerdale uitgezonden wordt, zijn er heel wat maatschappelijke thema’s voorbij gekomen zoals dementie, huiselijk geweld, verkrachting, gokverslaving, zelfmoord, ziekten, geboorten, overlijden, en seksuele intimidatie. 

Emmerdale Farm

Acteur Chris Chittell (foto) is het langst aan de serie verbonden. Hij speelt al meer dan dertig jaar Eric Pollard. Sheila Mercier speelt Annie Sugden en Jane Cox is Lisa Dingle. Zij kruipen al ruim twintig jaar in de huid van deze karakters.  

De serie werd oorspronkelijk opgenomen in Arncliffe in Littondale in de Yorkshire Dales. Toen het dorp na enige tijd belaagd werd door fans is de set verplaatst naar Esholt, waar het 22 jaar lang als filmlocatie bleef bestaan. De originele Emmerdale Farm staat in Leathley. Sinds 1997 wordt een speciale set gebouwd op de Harewood estate, een replica van Esholt. Er wordt ook veel gefilmd in Leeds en Rawdon. Binnenopnames worden in de ITV-studio gedaan.

De serie wordt tevens uitgezonden in Ierland, Nieuw Zeeland en Australië. Ook Scandinavische landen kijken mee. Zou het in Nederland een kans van slagen hebben? 

Geschreven door: Redactie