close
  • donderdag 2 april
Mobiliteit

Afsluitdijk populair bij toeristen

Afsluitdijk populair bij toeristen

Het is vandaag alweer 86 jaar geleden dat de Afsluitdijk beperkt opengesteld werd voor betalend verkeer. Je moest dus toen nog geld betalen. De officiële openstelling van de dijk vond plaats op 25 september 1933.

Vorige week werd bekend dat het aantal toeristen dat jaarlijks een bezoek brengt aan de Afsluitdijk de afgelopen jaren meer dan verdubbeld is. Per jaar komen er 70.000 toeristen naar de Afsluitdijk. Mede door de komst van het Afsluitdijk Wadden Center en Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân is de Afsluitdijk beter op de kaart gezet. Daarmee is goed ingespeeld op de landelijke groei van toerisme.

Zoetwater

De 32 kilometer lange waterkering is aangelegd om een handige verbinding tot stand te laten komen tussen Friesland en Noord-Holland. Dat was niet de enige reden, want daarnaast moet de dijk de Nederlanders beschermen tegen overstromingen. De kering sluit het IJsselmeer af van de Waddenzee, vandaar ook de naam. Lang niet iedereen was blij met die lange dijk die het zoute water van de Zuiderzee omvormde tot het zoetwater van het IJsselmeer. Vooral vissers kregen het zwaar. De leden van de Zuiderzeevereniging waren wel blij met de aanleg van de Afsluitdijk, omdat de overstromingen mensenlevens heeft gekost. De 120 miljoen gulden (omgerekend 54 miljoen euro) was volgens de leden dan ook goed besteed geld.

Het uitzicht

Terug naar al die toeristen. In opdracht van De Nieuwe Afsluitdijk deed ETFI Stenden University onderzoek naar het toeristisch bezoek aan de Afsluitdijk in 2018. De positieve resultaten komen mede door LF2018. Bijna 40% van de bezoekers die van een vakantieadres kwamen verbleven daar mede vanwege Culturele Hoofdstad. Bezoekers komen vooral om te genieten van de omgeving en het uitzicht (64%) en iets te leren over de Afsluitdijk (52%).

De Nieuwe Afsluitdijk

De provincies vinden het positief dat er meer toeristen komen. “Meer toeristen betekent meer kansen voor ondernemers in Noord-Holland en Friesland. Straks met het fietspad langs de Waddenzee, de vismigratierivier en het vernieuwde monument zijn er nog meer mogelijkheden voor verdere groei”, zegt gedeputeerde Klaas Kielstra van Friesland.

Foto: Gedeputeerde Klaas Kielstra neemt het onderzoeksrapport van Dr. Albert Postma, NHL-Stenden University in ontvangst.

De Afsluitdijk wordt de komende jaren uitgebreid gerenoveerd. Het project gaat ongeveer 550 miljoen euro kosten en moet klaar zijn in 2022.

Bron en foto: Provincie Fryslan, hoofdfoto: Wikipedia Commons 

Geschreven door: Redactie