‘Afgeprijsd’: goedkoper eten door app

Een app die je wijst op de bijna over-datum-producten in de supermarkt. Weggooien is zonde.

Vier miljard euro aan ongebruikt voedsel gooien we per jaar weg. Een enorme berg eten waar ongeveer 65 miljoen kinderen van kunnen eten. Voor August de Vocht reden om NoFoodWasted op te richten.

Minder verspillen en meer besparen. Dat is een win-win situatie. Hij ontwikkelde de app ‘Afgeprijsd’, waarop je kunt zien welke producten in welke supermarkt bijna over datum en dus in de aanbieding zijn. Goedkopere boodschappen voor de klant, de winkel krijgt nog een klein bedrag voor de producten die anders weggegooid worden en het is beter voor het milieu.

Al honderdvijftig supermarkten doen mee

Het concept moet nog verder groeien, maar er doen landelijk al honderdvijftig supermarkten mee en vier restaurants in Den Bosch. De verspilling daar is al teruggedrongen met zo’n 20%. August wil het idee na Nederland ook in de rest van Europa introduceren. Als je echt de verspilling tegen wilt gaan moet je groter denken, aldus De Vocht. De consument wordt getriggerd door het financiële voordeel, maar hij hoopt er uiteindelijk een gedragsverandering mee te bereiken. NoFoodWasted heeft wereldwijd al veel aandacht gekregen en diverse prijzen gewonnen voor deze simpele maar effectieve manier van het aanpakken van voedselverspilling.

Hoe het werkt

Hoe werkt het precies? Je kunt de app installeren op je telefoon en daarmee kun je supermarkten zoeken bij jou in de buurt. Op dit moment is het zuiden van het land het best vertegenwoordigd, maar dat wordt zeker uitgebreid. Klik aan wanneer en van welke winkels je een melding wilt hebben over afgeprijsde producten. Zo weet je waar je moet zijn voor je koopjes. Voor restaurants werkt het per maaltijd. Wat teveel ingekocht is, wordt in de app aangeboden en kun je afhalen bij het betreffende restaurant om thuis op te eten.

Interesse in de ‘Afgeprijsd’ app? Download de app via deze link.

 

Afgeprijsde artikelen