Aardbeving in Zeerijp veroorzaakt opnieuw schade

In het Groningse Zeerijp werd een zware aardbeving gevoeld. We spreken dichter Elze Schollema -die eerder door 50+ werd geportretteerd- uit het naburige Usquert en de eigenaresse van brede boerderij Kinghorn in Zeerijp.

“Mijn buurman heeft flinke schade,” vertelt Elze Schollema uit Usquert. De aardbeving die vanmiddag Zeerijp en omgeving aandeed was een zware, zoals Elze het noemt. Bijna 3,4 en dicht onder het oppervlak. “Bij de buurman is twee jaar geleden alles aan zijn woning gerepareerd. Hij moest er tijdelijk zijn huis voor uit. Vanmiddag scheurden er opnieuw muren.”

Zeerijp en Usquert. Wij waren er een aantal weken geleden om er prachtige interviews te doen. De verhalen van boerderij Kinghorn, een plek voor brede dagopvang, en het portret van dichter Elze Schollema uit Usquert zullen je mogelijk nog vers in het geheugen liggen.

Twee aardbevingen maakte Elze al mee en mogelijk is dit de derde. Middels zijn poëzie -onder andere op Twitter- probeert hij ‘in gesprek te komen’ met de NAM, de Nederlandse Aardolie Maatschappij. “Pesterijen, maar wel op een poëtische manier. Er zijn inmiddels genoeg actiegroepen als het om de aardbeving-problematiek gaat. Ik kies voor de woorden,” vertelde hij tijdens ons gesprek.

Zeerijp werd meerdere keren geschud

In Zeerijp stonden de bewoners van de Kinghorn te shaken in de keuken en zijn enorm geschrokken, vertelt eigenaresse Yolanda Hoekstra. “Er zitten nu scheuren van boven naar beneden over de totale lengte van de buitenmuur. Er zijn zojuist experts geweest om de schade te bekijken. Een spoedje omdat we een zorginstelling zijn. Er is flinke schade, maar het is gelukkig wel veilig.”

Het was een aardbeving met een kracht van 3,4 vanmiddag die het mooie Groningse Zeerijp en de omgeving aandeed. Volgens Elze waren de schokken zelfs in de stad Groningen te voelen. Tussen 2003 en vanmiddag werden er al vele aardschokken gevoeld, dicht onder het aardoppervlak. In Huizinge, Loppersum, Westeremden, Stedum en ga zo maar door. Zeerijp werd meerdere keren geschud. Oorzaak: de gaswinning.

Elze Schollema

‘De stress ten gevolge van die aardbevingen en de niet nagekomen beloften van de NAM hebben het wel aangewakkerd’

De aardbevingen die Elze meemaakte veroorzaakten scheuren in muren van zijn werkplaats en in de badkamer knapten een groot aantal tegels. Buiten is nog altijd de bestrating van de binnenplaats aan het verzakken. “Bij die eerste beving stond ik mijn tanden te poetsen toen alles ging schudden. Mijn vrouw en ik keken elkaar aan en wisten direct dat het om een aardbeving ging. Het voelde alsof een vrachtwagen het huis binnen reed. Een enorme knal. Heel eng. Een paar maanden later, we lagen op bed, weer die vrachtwagen, maar nu nog harder.” Niet lang erna kreeg Elze een hartinfarct. “Je weet dat je aderen verstopt zijn en dat komt natuurlijk niet door de NAM, maar de stress ten gevolge van die aardbevingen en de niet nagekomen beloften van de NAM hebben het wel aangewakkerd.”

Ongekende kracht

Elze legt uit dat de bevingen in Groningen niets met die Schaal van Richter hebben. “Als je een beving van 2 hebt, kent dat een waarde van bijvoorbeeld honderd. Een beving van 3 heeft dan een kracht van duizend keer zoveel. Bij vier is dat weer tien keer zo veel. Het gaat onevenredig omhoog. Voeg daar nog aan toe dat de Groningse bevingen op slechts drie kilometer onder het oppervlak plaats vinden, dan weet je wel dat het een enorme impact heeft. Het is van een ongekende kracht en zal weer veel schade veroorzaken.”