De scootmobiel is een fantastisch vervoermiddel voor mensen die minder mobiel zijn. Niet alleen in het dagelijks leven, maar ook op vakantie. Alleen hoe regel je eigenlijk een dagje uit, weekendje weg of vakantie met je scootmobiel? We geven je een paar praktische tips om er een mooie vakantie van te maken.
Een dagje uit organiseren met je scootmobiel
Lekker met de (klein)kinderen mee naar de dierentuin, het pretpark of museum? Dat kan ook gewoon als je in een scootmobiel rijdt. Je kunt ervoor kiezen om je eigen scootmobiel mee te nemen als je een grote auto of een busje hebt. Misschien wil je deze zelfs wel vervoeren op een aanhanger. Maar voor veel mensen is het handiger om er eentje te huren.
De afgelopen jaren hebben pretparken en openbare gelegenheden veel geïnvesteerd in toegankelijkheid. Daardoor kunnen mensen die wat minder goed ter been zijn nu ook meedoen. Attractieparken, musea en dierentuinen hebben niet alleen gehandicaptenplaatsen gemaakt, maar ze hebben ook extra brede paden gelegd, rustpunten aangebracht, gehandicaptentoiletten geplaatst en drempels weggelaten. Veel van die gelegenheden bieden je nu ook de mogelijkheid een scootmobiel te huren.
Wil je toch gewoon met je eigen scootmobiel op pad? Dat is begrijpelijk. Een opvouwbaar model kan dan een uitkomst bieden. Voorbeelden hiervan zijn de Trendiamo Move, de Pride Go Go Traveller 2 of de Relync R1. Ideaal voor als je vaak wat verder weg wilt gaan. Je vindt ze in de betere winkel voor scootmobielen.
Overnachten in een scootmobielvriendelijk hotel
Hoewel steeds meer hotels hun inrichting scootmobielvriendelijk maken, zijn er nog steeds hotels die minder toegankelijk zijn. Ga je overnachten? Informeer dan eerst of de paden breed genoeg zijn voor je scootmobiel. Daarnaast zijn er nog een paar andere zaken waar je op moet letten: de ingang moet niet uit trappen bestaan, de liften moeten ruim genoeg zijn, de gangen en kamers moeten makkelijk bereikbaar zijn en het is handig als de badkamer beugels hebben, of als er een inloopdouche is.
Wees je ervan bewust dat ‘rolstoeltoegankelijk’ niet altijd betekent dat een hotel ook geschikt is voor scootmobielen. Deze zijn vaak groter dan een rolstoel. Een keertje navragen bij het hotel of je wel met je scootmobiel naar binnen kunt, is dus een goed idee. Ook is het handig als je je voertuig in een afgesloten ruimte of een veilige plek met een stopcontact kunt parkeren.
Mag je vliegen met je scootmobiel?
Ook mensen met een functiebeperking willen wel eens op vakantie in een ander land dan Nederland. Een buitenlandse vakantie met een scootmobiel is zeker mogelijk, maar het vergt wel wat extra voorbereiding. Gelukkig zijn veel Europese landen tegenwoordig steeds beter ingericht op mobiliteitsbeperkingen. Een stedentrip naar Berlijn, Barcelona of Kopenhagen zal niet zo lastig te organiseren zijn. Maar een bestemming met strand, zand en water kan al wat uitdagender zijn.
Allereerst: mag je vliegen met je scootmobiel? Het antwoord is: ‘ja’. Deze moet dan in het laadruim. Dat is goed om te weten, want dat betekent dat je niet tot de ingang van het vliegtuig in je scootmobiel kunt blijven rijden. Let op: vaak mag deze gratis mee, maar de vliegmaatschappij mag er wel geld voor vragen.
Voordat je je bestemming boekt, is het goed om eerst uit te zoeken of je bestemming wel beperkingsvriendelijk is. Kijk naar hoe goed de trottoirs beschikbaar zijn en of er genoeg punten zijn om je scootmobiel veilig op te laden. Daarnaast is het fijn als er een servicepunt in de buurt is om je te helpen als er iets met je voertuig gebeurt.
Als je je vlucht gaat boeken, is het goed om meteen te melden dat je een scootmobiel wilt meenemen. Ook bij een online boeking kun je dit vermelden. Ben je vergeten het te regelen? Dan kun je dat nog tot 48 uur voor vertrek alsnog doen. Zorg ervoor dat je op de dag van vertrek ruim van tevoren aanwezig bent. Dan heb je alle tijd om je scootmobiel en bagage in te checken. Zorg ervoor dat deze helemaal reis klaar is: geen losse onderdelen en vraag naar de regels omtrent de accu. Als je je scootmobiel hebt ingecheckt, kun je daarna je weg vervolgen met de gratis vervoershulp op de luchthaven.
Praktische tips voor onderweg
Voordat je vertrekt, is het belangrijk dat je je reis goed organiseert. Of het nu om een vakantie of een dagje uit gaat. Zorg in ieder geval voor voldoende acculading. Het is daarnaast altijd een goed idee om zelf ook een verlengsnoer mee te nemen, het liefst met een extra wereldstekker. Dan kun je je scootmobiel ook zelf opladen als blijkt dat er niets geregeld is.
Neem ook je belangrijke documenten mee. Denk aan een medicijnenlijst, een medische verklaring of een brief van de huisarts. Hier kan om gevraagd worden. Het is vervelend, maar het gebeurt. Daarnaast wijzen we je ook op het belang van een goede reisverzekering. Deze dekt namelijk schade aan de scootmobiel. Met deze tips ga je goed voorbereid op pad, zodat je met je scootmobiel kunt genieten van alles wat reizen te bieden heeft.