Opmerkelijke prestaties uit het olympische verleden

Ooit was er een 11-jarige deelnemer aan de spelen en iemand nam acht keer deel. Een aantal opmerkelijke feiten.

Olympische Winterspelen 2018

We hebben al heel wat prestaties gezien tijdens deze Spelen. We zetten de vijf meest opmerkelijke prestaties van atleten uit het olympische verleden op een rij.


Achtste keer op rij

Schanslegende Kasai (45) doet in PyeongChang voor de achtste keer op rij mee aan de Olympische Winterspelen. Waarom? Omdat hij naar eigen zeggen nog geen olympisch goud heeft gewonnen. In Sotsji werd hij trouwens de oudste medaillewinnaar ooit na zijn tweede plaats op de grote schans.

Medailles op zomer- en winterspelen

Wist je dat er slechts één atlete is geweest die zowel op de zomer- als de winterspelen een medaille heeft behaald? De Duitse Christa Luding-Rothenburger won in 1988 een gouden medaille voor schaatsen in Calgary en zilver voor baanwielrennen.

Als 11-jarige meedoen

Sonja Heni was elf jaar oud toen ze haar olympische debuut maakte. Ze deed in 1924 mee aan het kunstschaatsen en moest meerdere malen naar de kant schaatsen om haar coach te vragen wat ze vervolgens moest doen. Ze eindigde als achtste en laatste. Geen al te beste prestatie, maar bij de drie volgende Winterspelen van 1928, 1932 en 1936 werd ze olympische kampioene!

Achtmaal goud veroveren bij dezelfde sport

In 2014 won Nederland in Sotsji achtmaal goud bij het schaatsen. Nooit eerder veroverde een land zoveel goud in dezelfde sport tijdens dezelfde winterspelen. Het vorige record was in handen van de Sovjet-Unie. In 1960 won de Sovjet-Unie eveneens bij het schaatsen zes gouden medailles.

Gedeelde tweede plek

Tijdens de Olympische Spelen in Berlijn (1936) behaalden twee Japanse polsstokhoogspringers een gedeelde tweede plek. Er was één zilveren medaille. Daarom sneden de Japanners Shuhei Nishida en Sueo Oe de zilveren en bronzen medailles in tweeën en maakten de verschillende helften weer aan elkaar vast. Zo hadden ze elk een half-zilveren-half-bronzen medaille!