8 podcast-tips, lees en luister

Er zijn enorm veel leuke podcasts. Wat dat is en welke aan te raden zijn, lees je hier.

Podcast is een samentrekking van iPod en broadcast (Engels voor uitzenden). Het is als een radio-uitzending die je kunt luisteren op het internet. Maar je kunt het geluidsbestand (in MP3 formaat) opslaan, bijvoorbeeld op je computer, je MP3 speler of je telefoon. Ideaal voor tijdens het hardlopen, een huishoudelijk klusje of in de file.

Er zijn enorm veel poscasts online te vinden, over veel verschillende onderwerpen. De VARA-gids maakte een overzicht van de meest interessante nieuwe podcasts en wij delen er hier een aantal met je.

  1. Bobgeschiedenis, human interest

Deze podcast won in april jl. een publieksprijs. Het gaat over de 84-jarige dementerende Elisa de in een rusthuis woont en maar over één onderwerp praat: haar grote jeugdliefde Bob, de mooie overbuurjongen. Heeft Bob echt bestaan of is het een fantasie?

  1. Death in Ice Valleytrue crime

True crime is een populair genre. Death in Ice Valley gaat over de vondst van een zeer moeilijk te identificeren vrouwenlichaam in 1970 in de Isdal-vallei in Noorwegen. De zaak wordt heropend door de podcastmakers. Wie was deze vrouw? Een spion? En waarom trok ze van hotel naar hotel, van het ene land naar het andere? In dit genre is ook de De kasteelmoord uit 2012 een aanrader.

  1. De rode lantaarnwielrennen, sport

Een wielerpodcast waarin onder andere dagelijks de etappes van de Tour de France werden besproken. Het Nederlandse podcastnetwerk Dag & Nacht Media verslaat op eigenzinnige wijze de actuele sport. Ook komende maanden zullen er nieuwe sportpodcasts volgen van deze makers.

  1. Boeken FMliteratuur, recensies

Voor wie van literatuur houdt is dit een goede keus. Journalist Peter Buurman, dichter/recensent Ellen Deckwitz en schrijver/De Groene-recensent Joost de Vries bespreken kritisch maar respectvol Nederlandse boeken.

  1. The Rewatchablesfilm, cultuur

In deze podcast worden films besproken van tien of vijftien jaar geleden, zoals Speed, Jurassic Park, Titanic en You’ve Got Mail. Een panel kijkt naar de films en wat volgt is nostalgie, felle discussies, humor en filmliefde.

  1. Where should we begin?relatietherapie, psychologie

Een bijzondere podcast over relatietherapie. Luister mee met de sessies van Esther Perel, een goeroe op het gebied van relatietherapie. ‘Voor het waarborgen van de vertrouwelijkheid zijn namen en herkenbare details verwijderd. Maar de stemmen en de verhalen zijn echt’.

  1. Oprah’s Supersoul Conversationsinterviews, human interest

Liefhebbers van Oprah Winfrey opgelet: ze heeft een eigen podcast. Er komen bekende gasten voorbij zoals Paulo Coelho, actrice Shirley Maclaine en tv-therapeut Dr. Phil.

  1. Cheftculinair, interview

Culinair journalist Hiske Versprille gaat in haar eigen podcast langs bij chef-koks in Amsterdam, om te praten over hun werkwijze in de keuken. Er zijn afleveringen met o.a. Joris Bijdendijk, de chef-kok van Restaurant Rijks bij het Rijksmuseum, en Leonardo Pacinti van het Italiaanse restaurant Toscanini.