8 documentaires die bewijzen dat leeftijd maar een getal is

Laat jij weleens een kledingstuk hangen omdat het ‘niet meer bij je leeftijd past’? Weet je zeker dat je een bepaalde sport niet meer kunt beoefenen omdat je daar ‘te oud voor bent’? Dan is het hoog tijd dat je eens een blik werpt op dit geweldige lijstje documentaires van 2 Doc. Van rebelse zeventigers op brommers bij een feestkeet tot een tachtigjarige backpackster die de taal van de wereld spreekt. Deze mooie verhalen inspireren stuk voor stuk om gewoon te doen wat je wilt, niet ondanks, maar juist mét krakende gewrichten of grijze haren.

The Mole Agent

Kijk hier ‘The Mole Agent’

In deze eigenzinnige mix van spionagefilm en observerende documentaire gaat de 83-jarige Sergio undercover in een bejaardentehuis. De vriendelijke oude man Maite Alberdi wordt ingehuurd door privé-detective Romulo. Sergio mag aan de slag als ‘mol’ voor een cliënt die denkt dat haar moeder in het tehuis wordt mishandeld.

Regie: Maite Alberdi
Omroep: EO

Keetschoppers
Kijk hier ‘Keetschoppers’

In een voormalige Amersfoortse volksbuurt staat een keet. En als je daar comazuipende tieners aan denkt te treffen, kom je bedrogen uit. De gemiddelde leeftijd van de mannen op de af- en aan scheurende brommers is 70 jaar.

Regie: Lennah Koster
Omroep: BNNVARA

 

De Youngsters

Kijk hier ‘De Youngsters’

 

‘I hope I die before I get old.’ Het is één van de teksten die een hele generatie babyboomers zich eigen maakte in de jaren 60 van de vorige eeuw. Nu ís deze generatie oud, maar volgens documentairemaker Anne Dijkhorst strookt het beeld dat jongeren hebben van ‘het ouder worden’ niet met de levensinstelling van veel van deze senioren.

Regie: Anne Dijkhorst
Omroep: VPRO

Alles is mogelijk

Kijk hier ‘Alles is mogelijk’

 

De tachtigjarige Teresa reist graag. Schijnbaar zonder plan of route trekt ze vanuit haar dorp in Polen liftend Europa in en ontmoet zo uiteenlopende mensen in verschillende culturen. Dankzij haar extroverte persoonlijkheid omzeilt ze elke taalbarrière. En als een restje Duits, wat ‘opgepoetst’ Russisch en een paar woorden Engels niet voldoende zijn, neemt ze haar toevlucht tot gebarentaal of haar intuitie. Dat leidt tot mooie conversaties, zoals met een Servische visser als die een vis terugzet in het meer. “Je gaf het vrijheid”, lacht Teresa in het Pools. “We gaven het leven!” beaamt de visser in het Servisch.

Regie: Lidia Duda
Omroep: EO

Demarrage

Kijk hier ‘Demarrage’

Wim heeft steeds meer last van de handen, knieën en ledematen maar weigert foeterend het fietsen op te geven. Jan komt nauwelijks nog de berg op. “Maar zolang we fietsen gaan we nog niet dood”, grapt ex-schilder Toontje. In Demarrage volgen we een groep mannen van tegen de 80 die gemiddeld drie maal per week op de racefiets lange tochten met elkaar maakt. Janus is met 80 jaar de oudste van de groep. Hij legde ooit olieleidingen aan in het Midden-Oosten. Janus kan de gedachte aan het naderend einde niet van zich afzetten. Hij realiseert zich terdege dat de groep fietsers steeds kleiner wordt.

Regie: Arno Kranenborg
Omroep: KRO-NCRV

Hoge leeftijd geen bezwaar

Kijk hier ‘Hoge leeftijd geen bezwaar’

Met pensioen. Het begin van het einde of een nieuw leven? In deze documentaire zien we hoe Amerikaanse bejaarden het werkende leven weer hebben opgepakt en een zakcentje bijverdienen. Zij vertellen over de vreugde van nieuwe dingen leren en solidariteit, maar ook over eenzaamheid en zingeving aan de laatste fase van je leven.

Regie: Wim Schepens
Omroep: VPRO

Two Raging Grannies

Kijk hier ‘Two Raging Grannies’

Shirley en Hinda beginnen hun zoektocht naar antwoorden op nieuwsgierige, maar ook enigszins gefrustreerde wijze. Ze spreken in Two Raging Grannies zowel daklozen als studenten, maar ook economen en mensen in Wall Street. Terwijl ze zoeken naar antwoorden, meningen horen van diverse personen en kennis vergaren tijdens bijeenkomsten, laten de dames de kijker zien dat leeftijd slechts een getal is. Op deze manier wekken zij, behalve een discussie over economische groei, ook een discussie over ouderdom op.

Regie: Håvard Bustnes
Omroep: Boeddhistische Blik