7 spectaculaire treinreizen

Als het Hollandse weer herfstig wordt en je de racefiets weer opbergt, je wandelschoenen schoonmaakt en je zomeroutfit naar achter in de kast verplaatst hoeft het nog helemaal niet gedaan te zijn met dat vakantiegevoel. Misschien is die fietstocht naar Denemarken niet meer zo handig gezien de weersomstandigheden, maar dan is er altijd nog de trein. Treinreizen bieden je de mogelijkheid om heerlijk comfortabel te reizen en heel veel van een land te zien. Door eigen land, maar kijk ook eens wereldwijd. We inspireren je hier met 7 spectaculaire treinreizen, misschien wel de mooiste ter wereld.

Noorwegen

Steil omhoog en twintig tunnels door. De treinreis van het Noorse Myrdal naar Flåm is er eentje om nooit te vergeten. De rit neemt ongeveer een uur in beslag en biedt een uitgebreide blik op de spectaculaire natuur van Noorwegen. Het blijkt een staaltje van noeste arbeid geweest te zijn om dit traject voor een spoorweg geschikt te maken. De meeste tunnels blijken met de hand gegraven en de stijging van 865,5 meter over een afstand van twintig kilometer wordt als een van de steilste trajecten ter wereld gezien.

Schotland

Je ziet de prachtige Schotse natuur aan je voorbijkomen als je kiest voor een rit met de West Highland Line, die van Glasgow naar Mallaig rijdt. Maar niet alleen de natuur komt aan bod, ook hier tref je een staaltje van grote bouwkunst. Je passeert het beroemde Glenfinnanviaduct, bekend van de Harry Potter films, en het hoefijzerviaduct bij Ben Dorian. Ook spectaculair: de spoorlijn gaat dwars door de veengebieden van Rannoch Moor. Daar drijft de spoorlijn als het ware op het veen.

Servië en Montenegro

Deze trein is een oude oostbloktrein en rijdt door het voormalig Joegoslavië naar de Adriatische kust. Op sommige stukken rijdt de trein wel op een hoogte van zevenhonderd meter. Met het rijden over het Mala Rijeka-viaduct bevindt de trein zich al op een hoogte van vijfhonderd meter. Ooit was dit de hoogste spoorbrug ter wereld.

Australië

Zoek je het buiten Europa dan is The Indian Pacific een iconisch traject dat voert van Sydney naar Perth in Australië. Reizend in een coupé met eigen badkamer en een tweepersoonsbed, leg je een afstand af van 4352 kilometer, gedurende vier dagen. Wat je tegenkomt? Bijvoorbeeld de Blue Mountains, ‘Silver City’ Broken Hill en spookstadje Cook. Je kunt ook even de trein uit in Adelaide.

Canada

In een luxe trein kun je van Toronto naar Vancouver reizen. De reis duurt zestien dagen en tijdens die rit tref je onder andere de Niagara Falls en het Jasper National Park. Uiteraard ontbreken de Rocky Mountains niet.

Peru

Het is een relatief korte treinreis, maar wel eentje die een enorme indruk achterlaat. De reis duurt 3,5 uur en gaat van Cuzco naar de Inca stad Machu Picchu.

De trein passeert een indrukwekkend landschap en terwijl je dat allemaal aan je voorbij ziet komen kun je genieten van een uitgebreide brunch. Na die krappe vier uur hoeft de reis niet te eindigen. Er is een gids voor Machu Picchu bij de prijs inbegrepen en je kunt er zelf nog een afternoon tea en overnachting bij het exclusieve Sanctuary Lodge Hotel aan toevoegen.

China

Twaalf dagen in een luxe trein door China. Een reis tijdens welke je een boost aan bijzondere bezienswaardigheden te zien krijgt zoals de Verboden Stad in Peking, de Shaolin tempel, de vestigingsmuren van Xi’An en de ruïnes van de oude stad Jiaohe. En dat is nog lang niet alles. Deze Shangri-La Express rijdt van Peking naar ürumqi.