7 dagelijkse spaartips

Sparen, het is een hele kunst. Laat je door 50+ verleiden tot deze handige spaartrucs. Het werkt echt!

Naast meer bewegen en gezonder eten, is één van de meest voorkomende goeie voornemens: sparen. Nu is de rente zo laag dat geld op een spaarrekening zetten je flink kan ontmoedigen. Daarom hier een aantal praktische dagelijkse spaartrucs.

Heb je je net voorgenomen in het nieuwe jaar flink te gaan sparen, zijn de schoenen in de uitverkoop. En niet alleen de schoenen. Ja… wat moet je dan! Herkenbaar? De verleiding is zo enorm groot. We leven immers in een fikse consumptiemaatschappij. Lokkertjes alom en voor je het weet heb je je spaarbedrag weer uitgegeven. Om je een beetje houvast te bieden zijn er natuurlijk wel wat ‘tools’ om je een goed duwtje in de rug te geven, zodat sparen minder moeite kost. Komen ze.

-dagsparen

Begin met kleine bedragen en voer dit langzaam op. Op maandag spaar je een euro, op dinsdag twee en op woensdag drie… enzovoort. In een week spaar je dan 28 euro. Een jaar lang levert dit 1456 euro op. De kunst is natuurlijk dit goed vol te houden.

-rooksparen

Of eigenlijk: niet-rook-sparen. Je stopt met roken en het bedrag dat je wekelijks aan roken uitgaf, ga je opsparen. Twee vliegen in één klap en het kan bovendien flink wat opleveren want roken is duur. Gemiddeld kost een pakje sigaretten 6,80 euro. Rook jij een pakje per dag? Tel uit je winst! Zelfs als je het bij één pakje per week houdt, spaar je al snel minimaal 25 euro per maand.

-flessensparen

Heb je wel eens gekeken wat je wekelijks aan lege flessen overhoudt? Een paar euro toch zeker. Stop dit eens in een pot en kijk aan het einde van het jaar wat dat je heeft opgeleverd.

-aankoopsparen

De meeste lastige, maar levert wel flink wat op. Heb je wel eens in de kledingkast gekeken? Behoorlijk vol toch… Neem je dan eens voor om iedere keer dat je kleding wilt aanschaffen, dat niet te doen. Je stopt wel dat bedrag dat dat shirt of die broek of die paar schoenen kosten, apart in je spaarpot. Moet jij eens kijken wat je dan spaart en je mist die aankoop helemaal niet! Als klap op de vuurpijl kun je er zelfs nog voor kiezen om wat kleding die je toch niet meer draagt, te verkopen.

-ontspulsparen

Heel eenvoudig: ontspullen. We hebben zoveel spullen in ons huis die er best uit kunnen. Bied ze voor een prikkie aan. Ruimt lekker op en iemand anders hoeft het niet nieuw aan te schaffen. Dat levert jou echt een leuk bedrag op en die ander heeft het voor minder. Gewoon even delen via social media of marktplaats.

-sportsparen

Je wilt meer bewegen, je had het je al voorgenomen, maar het is er nog steeds niet van gekomen? Begin dan nu (we helpen je: denk even aan de 50+ hardloopgroep!) en koppel daar direct een persoonlijk spaarsysteem aan vast. Je wandelt of rent bijvoorbeeld eerst eens twee kilometer. Dat is dan twee euro in de pot. Doe je dat twee keer per week: vier euro! Na een paar weken ren je misschien wel zeven kilometer op maandag en op zondag wandel je er vijf. Levert toch weer twaalf euro voor de pot! Stimulans van twee kanten en een jaar later ben je vele euro’s rijker en kilo’s armer. Mooi toch!

-fietssparen

Laat de auto staan en ga fietsen. Check even het aantal kilometers dat je al trappend aflegde en doneer aan jezelf een euro per kilometer. Meer mag natuurlijk ook. Jij in beweging en je spaarpot ook.

-ouderwetssparen

Heel traditioneel, maar het werkt wel. Koopzegels bij de supermarkt. Het rendement is hoger dan op je spaarrekening en je kunt je boekjes inleveren voor een extraatje of als je een bedrag tekort komt. Tip: koop ze bij wat kleinere bedragen aan boodschappen, dan valt het eigenlijk niet op. Twee volle boekjes is zomaar vijftig euro.