6880 handtekeningen voor een mantelzorgvrije week

De afgelopen weken ondertekenden 6880 mensen de petitie waarmee ze mantelzorgers een vrije week gunnen, zonder gedoe. Deze handtekeningen werden dinsdag 7 mei overhandigd aan respijtaanjager Clémence Ross.

Op dit moment levert vervangende zorg veel regelwerk op én worden mantelzorgers voor een weekje vakantie van het kastje naar de muur gestuurd. Reden voor vrouwenmerk Margriet en MantelzorgNL om deze petitie te starten.

Zonder gedoe

Er zijn in Nederland 4,4 miljoen mantelzorgers. Veel van hen voelen zich overbelast. Het is voor hen essentieel om de zorg af en toe even over te dragen. Om op adem te komen en daarna weer uitgerust aan de slag te gaan. Zelfs het regelen van één weekje vervangende zorg per jaar om zelf op vakantie te gaan, levert vaak al veel frustraties op. Met de petitie willen de initiatiefnemers dat iedere mantelzorger zonder gedoe een mantelzorgvrije week kan organiseren, bij één aanspreekpunt en op een eenvoudige manier.

Steun in de rug

Dinsdag 7 mei overhandigden de initiatiefnemers de handtekeningen, tijdens een bijeenkomst met mantelzorgprofessionals in Apeldoorn, aan voormalig staatssecretaris voor volksgezondheid Clémence Ross. Zij is eind februari door minister Hugo de Jonge aangesteld als aanjager respijtzorg. In juni presenteert zij haar voorlopige bevindingen, die ze de rest van het jaar zal gaan toetsen in het veld.

Ross: ‘Ik kom inderdaad veel gedoe tegen als het gaat om vervangende zorg. Ik zie deze handtekeningen als een belangrijke steun in de rug. Bovendien weet ik dat de bijna 7.000 handtekeningen staan voor een veel grotere groep mensen die deze oproep ook steunen.’

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top