6 vragen over vaderdag

Vaderdagstress, wie kent het niet? Of is het bij jou een gezellige familiedag? Een aantal weetjes over vaderdag om mee uit te pakken vanmiddag.

Vaderdag is er omdat moederdag er al was. De derde zondag in juni moeten de vaders eraan geloven. En dat al sinds 1909. 

1

Wat geef je cadeau?

Je zou denken dat het door de middenstand bedacht is. Vaderdag levert namelijk heel wat uren winkelplezier, maar zeker ook winkelstress op. Wat moet je je vader cadeau doen? Nieuwe sokken, een fles wijn, een boek? Wie het echt weet, tips zijn welkom. 

2

Waar komt vaderdag vandaan?

Even terug naar het ontstaan ervan. Waarschijnlijk in het leven geroepen door een Amerikaanse dame die haar vader wilde eren, een veteraan uit de Amerikaanse burgeroorlog. Ze was daarbij geïnspireerd door een landgenote die dat een jaar eerder voor haar moeder deed. Een mooi gebaar, maar hoe kan zoiets uitgroeien tot een bijna (inter)nationale feestdag?

3

Sinds wanneer is vaderdag officieel ingevoerd?

Dat lijkt allemaal te danken aan president Calvin Coolidge die in 1924 al een vaderdag wilde invoeren. Lukte niet helemaal, maar Richard Nixon zag er in 1972 wel (zijn) voordeel in en vanaf dat moment werd het officieel in de VS erkend. In Nederland vanaf 1937. 

4

Hoeveel landen doen aan vaderdag?

In maar liefst zo’n vijftig landen wordt aan vaderdag gedaan. Niet overal op dezelfde dag, maar wel vaak in de maand juni. In Brazilië, Nieuw Zeeland vieren ze het in augustus en Scandinavië in november. 

5

Hoe feliciteer je met je vaderdag?

Volgens eerdere berichten zouden er heel wat kaartjes worden verzonden met Vaderdag. Nu kun je daar het jouwe van denken, stuur een kaart en daarmee basta, maar het is nog altijd beter dan een mailbericht of een vaderdagfilmpje op Facebook. 

6

Tot wanneer doe je aan vaderdag?

Tot wanneer moet vaderdag eigenlijk een vader-dag zijn? Zolang de kinderen op het basisonderwijs zitten? Dan zijn de gekleide asbakken, tekeningen en papieren stropdassen nog leuk. Maar wat moet je je vader geven als je op de middelbare school zit? En weer later, met je hele gezin bij vader op bezoek? Kortom; vaderdagstress. Wat doe je en wat doe je eraan?