6 tips voor het lezen van een wijnetiket

Koop je vandaag een fles wijn? Dan helpen we je bij je keuze met deze tips.

Je kent het vast wel: schappen vol flessen in de supermarkt of wijnhandel en dan moet je kiezen. Waar let je op bij je keuze? Hier een snelle ‘lees-het-etiket handleiding’.

Naast de prijs of hoe fraai een etiket er ook uitziet, is het handig als je een beetje weet waar je op kunt letten. Je wilt immers voor je euro’s een lekker wijntje. Een lichte rosé of een zware donkerrode. Dan is het handig als je het etiket beter begrijpt.
Het is trouwens pas sinds de eerste helft van de 20ste eeuw dat er een officiële omschrijving is op etiketten en er is een Europese regelgeving die voorschrijft welke informatie het etiket moet bevatten. Dat is best een ingewikkeld geheel en omdat er zoveel wijnen zijn, adviseren wij je: een lekkere gevonden, onthoud het etiket! Maak een foto, schrijf het op in je agenda, typ het bij notities, week het etiket van de fles of bewaar de fles. Maar nu eerste op zoek:

Kwaliteit

Daar kom je alleen maar achter door te checken of er op de fles een kwaliteitscontrole of keurmerk staat. Als dat zo is, zit je goed.

Herkomst

Het land of de streek staat veelal aangegeven op het etiket. Ook kan het château van de wijn op het etiket staan. Hoe nauwkeuriger de informatie, hoe beter de wijn.

Druivensoort

Er is een aantal bekende druivensoorten zoals Malbec, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon en Sauvignon Blanc. Om er achter te komen welke je het beste vindt smaken, moet je proeven. Hé, dat is lekker!

Alcoholpercentage

Hoe meer alcohol er in de wijn zit, hoe zwaarder de wijn. Dus ja, het alcoholpercentage heeft invloed op de smaak! En op de ochtend erna.

Jaartal

Het ene oogstjaar is beter dan het andere. Kenners weten dan ook exact uit welk jaar ze een fles willen. Het jaartal op de fles geeft het jaar aan waarin de druiven zijn geoogst. Je kunt via Google opzoeken of het een goed jaar is geweest. Het jaartal en de druivensoort intikken en voilà!

Geen hoofdpijnwijn

Dit bestaat eigenlijk niet, hoofdpijnwijn. Dus daar kun je niet op selecteren. Het is de combinatie van suiker en alcohol die bij te veel drinken hoofdpijn kan veroorzaken. Tip: drink naast ieder glas wijn ook een glas water.

Fijn weekend