close
  • maandag 27 september
Relatie en gezin

6 tips voor een lekker lang leuk huwelijk

6 tips voor een lekker lang leuk huwelijk

Het zijn er steeds meer. Mensen die vijftig, zestig of zelfs zeventig jaar met elkaar getrouwd zijn. Hoe doen ze dat?  

Goed nieuws. Er zijn steeds meer ‘langdurige’ huwelijken. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vierden vorig jaar 52,9 duizend echtparen hun vijftigjarige gouden huwelijk. Hoe doen ze dat? 

Zo houd je het prima met elkaar vol

-Blijf zuiver communiceren

Klinkt logisch, is het niet. Menig huwelijk gaat stuk op juist ‘niet communiceren’ of ‘verkeerd communiceren’. Het gaat vooral mis als we reageren op de ander vanuit een verkeerd verwachtingspatroon (jij doet toch altijd…), vanuit denken te weten wat de ander denkt (wat dus nooit kan). En wat te denken van beginnen over ‘oude koeien’ (is geweest) en vooral: niet luisteren naar elkaar. Wat er werkelijk wordt gezegd, wordt niet gehoord. Dan ga je mank.

-Geef elkaar de ruimte

Gun elkaar de vrijheid. Daarmee wordt niet bedoeld dat je er maar op los rollebolt, maar dat je het elkaar gunt om eigen keuzes te maken, en bijvoorbeeld eigen hobby’s er op na houdt. Geef elkaar die vrijheid. Denk niet in: we moeten alles samen doen. Denk je nu: logisch. Dat is het bij velen heus niet. Het sluipt erin dat een van beiden ’s avonds op de bank zit te mokken omdat de ander naar een voetbalavond met zijn vrienden is. Laat, laat, laat… ga zelf ook wat leuks doen of geniet van je avondje op de bank.

-Geef eerlijk je mening

Als je niet eerlijk met elkaar deelt wat je ergens van vindt, gaan zaken soms een eigen leven leiden en dan heb je voor je het weet de poppen aan het dansen. Je gaat zaken voor elkaar invullen of negeert het. Dat gaat gisten of schimmelen of wat dan ook, maar gezond is het niet. Als iets je tegenstaat, zeg het dan. Op een respectvolle manier. Ga niet zitten katten, maar praat erover en zeg wat je te zeggen hebt zodat de ander daar ook weer eerlijk op kan reageren. Dan heb je een discussie en geen ruzie. Daarmee geef je ook grenzen aan en daar is niets mis mee.

-Gier het eens uit

Je hoeft niet iedere discussie met een grap op te lossen, maar sommige dingen worden gewoon te groot gemaakt. Die lijken belangrijk, zijn het niet. Zaniken over wie de vuilnis buiten zet? Hou toch op. Regel het. Als je daar ruzie over gaat maken is er meer aan de hand. Zoek dat dan uit! En lach om die vuilniszakken. Grijze kliko’s zijn er niet om een huwelijk op stuk te laten lopen.

-Houd het levendig

Je kunt natuurlijk enorm genieten van avonden samen thuis. Lekker rustig. Maar ieder mens heeft behoefte aan af en toe even eruit, weg, anders, verrassingen en ga zo maar door. Na jaren huwelijk kun je aardig voorspellen hoe de week eruit ziet, maar af en toe even een ‘break’ is wel zo leuk. Verras de ander, onderneem eens iets geks, probeer eens iets uit. Wees creatief.

-Blijf positief

Veel gehoord: mensen gaan te snel uit elkaar. Een beetje onenigheid en mensen pakken hun biezen al. Nergens voor nodig. Een beetje moeite doen voor elkaar kan heus geen kwaad. Een paar dagen mopperen is ook niet erg. Als je blijft communiceren en elkaar in de waarde laat, heelt tijd ook heel veel. Vaak is er niet zoveel aan de hand, en maken mensen het groter dan het is. Reflecteer eens goed op jezelf en pak jezelf bij kop en kont. Kijk naar wat er positief is. De wereld ziet er dan ineens heel anders uit.

Geschreven door: Redactie