close
  • zaterdag 27 november
Financiën

50 plussers vinden uitvaartverzekering niet zinvol

50 plussers vinden uitvaartverzekering niet zinvol

Ruim 72 procent van de 50 plussers vindt het niet zinvol om op hun leeftijd nog een uitvaartverzekering af te sluiten. Bij Nederlanders tussen de 35 en 50 ligt dit percentage veel lager, namelijk op 41 procent. Dat blijkt uit een peiling van UitvaartNet.nl onder 372 respondenten.

Persoonlijke afweging
Ongeacht de leeftijd blijft het een persoonlijke afweging of het wel of niet zinvol is om een uitvaartverzekering af te sluiten. Aan de ene kant is de maandelijkse premie op latere leeftijd relatief hoog, maar aan de andere kant hoeft er ook minder lang premie betaald te worden.

Sommige boekhoudkundigen beweren dat sparen voor een uitvaart goedkoper is, omdat de uitvaartkosten mogen worden afgetrokken van de erfenis. Dat argument houdt echter geen stand als sparen financieel niet haalbaar is en er dus maar weinig vermogen van de overledene overblijft. In dit soort situaties wordt vaak wel gekozen voor het afsluiten van een uitvaartverzekering, omdat de nabestaanden daarmee niet voor onvoorziene (en hoge) kosten komen te staan.

Uitvaartpolis op latere leeftijd
Het afsluiten van een uitvaartverzekering op latere leeftijd is bij de meeste verzekeraars mogelijk tot de leeftijd van 74 jaar. Vanzelfsprekend is de premie dan fors hoger dan bij een op jonge leeftijd afgesloten polis. Daarnaast zal de verzekeraar in vrijwel alle gevallen een gezondheidsverklaring vragen van de aspirant verzekerde. Daarmee kan de verzekeraar het risico op vroegtijdig overlijden inschatten en vooraf afdekken. Het is daarom niet uitgesloten dat iemand wordt geweigerd voor een uitvaartpolis.

In dat geval is het een optie een uitvaartdeposito of uitvaartfonds te starten. Dit is eigenlijk een spaarrekening waarop eenmalig of periodiek geld kan worden gestort. Bij overlijden komt dit bedrag vrij voor de nabestaanden. Het geld mag echter alleen gebruikt worden voor de uitvaart zelf.

Geschreven door: Redactie