5 weetjes over baarden

Het is vandaag World Beard Day, oftewel Wereld Baarddag! Deze bijzondere dag, waarop mannen met baarden extra trots op hun gezichtsbeharing mogen zijn (en in de watten gelegd worden) valt ieder jaar op de eerste zaterdag van september. En voor je nu gaat roepen dat dit wel heel zielig is voor de mannen die geen bos haar op hun kin hebben of kunnen krijgen; die mannen komen wel weer aan de beurt op No Beard Day. Want, ja die dag bestaat ook gewoon. Vandaag dus aandacht voor die bebaarde mannen. Een perfect moment om eens wat leuke feitjes over baarden te verzamelen.

Een baard kan je beschermen tegen verkoudheid

Dit feitje gaat niet op wanneer je een stoppelbaardje hebt, maar wanneer je echt een flinke baard inclusief stevige snor hebt beschermt je baard je tegen bacteriën. De haren werken als een soort filteringssysteem waardoor je minder snel bacteriën inademt. Dat is nog eens handig!

De langste baard ooit

Wij kunnen ons niet voorstellen dat het erg praktisch was, maar de langste baard ooit werd gemeten bij de Noor Hans Langseth, en was maar liefst 5,33 meter lang. Om daar een goede voorstelling bij te kunnen maken; dat is nog langer dan twee dekbedhoezen aan elkaar geknoopt. Na zijn dood in 1927 werd de baard opgenomen in de collectie van het Smithsonian waar hij nog te bewonderen is. De meeste dames (en heren) moeten er waarschijnlijk niet aan denken. Maar Vivian Wheeler uit Illinois is recordhouder van de langste vrouwelijke baard. Haar baard is zo’n 28 centimeter lang.

Mannen met baarden aantrekkelijker?

Uit onderzoek is toch echt gebleken dat vrouwen mannen met baarden aantrekkelijker vinden. Onbewust beschouwen vrouwen mannen met gezichtsbeharing als een goede match omdat ze  als volwassener, dominanter en sterker worden gezien in vergelijking met hun gladgeschoren soortgenoten. Overigens geldt dit natuurlijk niet voor alle vrouwen, want er zijn ook zat vrouwen die zo’n harige kin maar niks vinden. Ook het soort baard is van invloed op de aantrekkingskracht, want wij betwijfelen of de Noor Hans met zijn extreem lange baard nou echt heel populair zou zijn bij de dames. Ook worden mannen met baarden minder aantrekkelijk gevonden wanneer de baard erg populair is en dus bijna alle mannen een baard dragen. Op dit moment zijn de bebaarde mannen wel in de meerderheid, want ongeveer 55 procent van de mannen wereldwijd laat zijn gezichtsbeharing staan.

Er zijn meer dan dertig verschillende baardstijlen

Als we je zouden vragen om ze allemaal op te noemen dan kom je vast niet tot meer dan vijf, maar toch zijn er meer dan dertig verschillende manieren waarop je een baard kunt (laten) stylen. De stoppelbaard en volle baard zijn bij de meeste mensen uiteraard bekend. Maar heb je wel eens gehoord van de Garibaldi baard, of de Hulihee baard?

Minder succesvol met baard?

Als je de 100 rijkste mannen ter wereld volgens Forbes allemaal zou bekijken dan valt je al gauw op dat ze bijna allemaal gladgeschoren zijn. Slechts 2 procent van de rijke stinkerds op deze lijst heeft een baard. Of we hieruit kunnen opmaken dat mannen met baarden minder succesvol zijn is maar de vraag, maar het is wel opvallend te noemen. Geeft dit voor jou de doorslag om je baard er dan maar af te scheren? Doe dat dan in ieder geval niet vandaag, op 4 september. Want op deze dag is scheren uiteraard not done.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top