4 zaken waar je op moet letten bij het kopen van een auto

Het kopen van een nieuwe auto kan een spannende aangelegenheid zijn. Je wilt natuurlijk niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Deze tips bij het kopen van een auto zullen de keuze wat gemakkelijker maken.

 1. Controleer de gegevens
  Heb je een dealer of particuliere aanbieder gevonden met een auto die bij je wensen en behoeften past? Neem dan de tijd om even de gegevens te controleren. Zeker bij het kopen van een tweedehandsauto van een particuliere aanbieder is dit van groot belang. Vraag om identiteitspapieren en controleer of de aangegeven naam ook op het kentekenbewijs staat. Neem ook de tijd om het chassisnummer te controleren en eventuele andere gegevens na te lopen. Zo kun je vooraf wat onderzoek doen over een bepaalde dealer. Wellicht zijn andere kopers je voorgegaan en hebben zij hun ervaringen op het internet gedeeld.
 2. Denk alvast aan de toekomst
  Wanneer je de auto van je dromen gevonden hebt, is het soms moeilijk om realistisch te blijven. Neem dus vooraf even de tijd om wat verder onderzoek te doen. Hoeveel wegenbelasting moet je bijvoorbeeld gaan betalen en hoe zit het met de verzekeringen? Zo kun je bij Centraal Beheer gemakkelijk online je autoverzekering vergelijken. Zo weet je precies wat je in de toekomst aan maandelijkse lasten moet betalen. Als deze maandelijkse lasten te overzien zijn, kun je de volgende stappen ondernemen.
 3. Controleer de auto
  Neem voor de proefrit even de tijd om de auto goed te controleren. Begin bijvoorbeeld bij de naden van de motorkap, achterklep en deuren. Deze naden horen allemaal recht te lopen. Is  dit niet het geval? Dan kan het zomaar zijn dat de auto in het verleden een ongeluk heeft gehad. Controleer natuurlijk ook of de banden nog voldoende profiel hebben, of de auto helemaal vrij is van roest en of er geen lekkages zijn. Lijkt alles te kloppen? Dan kan de proefrit beginnen.
 4. Gebruik de proefrit
  De proefrit geeft je de mogelijkheid om de auto goed te controleren. Probeer de remmen in verschillende scenario’s zoals bijvoorbeeld een noodstop. Neem dan ook meteen even de tijd om de wegligging van de auto te controleren. Laat het stuur even los om te testen of de auto stabiel op de weg ligt. Draai de ramen van de auto open en luister goed of je opvallende geluidjes hoort. Zeker wanneer je over hobbels of door bochten rijdt. Vreemde geluiden zijn namelijk vaak een teken van slijtage. Kijk of de auto vloeiend schakelt en of alles op het dashboard goed werkt.