4 tips bij het kopen van een tweedehandsauto

Sta je op het punt een tweedehands auto aan te schaffen? Dan is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Je wilt natuurlijk niet dat je nieuwe aankoop een miskoop blijkt te zijn. Het kopen van een tweedehandsauto kan een spannende gebeurtenis zijn. Je loopt nu eenmaal net wat meer risico bij het kopen van een tweedehands auto. Zeker wanneer je deze aankoop bij een particulier doet. Hoe weet je of iemand de waarheid verteld en is een aankoop realistisch? Misschien is het wel te mooi om waar te zijn? Iedereen heeft baat bij wat tips bij het kopen van een auto!

 1. Kijken en vergelijken
  Het is verstandig om zoveel mogelijk advertenties en aanbieders te vergelijken voordat je een daadwerkelijke beslissing neemt. Neem de tijd om de autogegevens in een advertentie te bekijken. Vergelijk bijvoorbeeld de vraagprijs met auto’s van hetzelfde model, eenzelfde bouwjaar of eenzelfde aantal kilometers. Zo weet je direct of de gevraagde prijs realistisch is.
 2. Denk alvast vooruit
  Heb je nu een mooie selectie aan auto’s gemaakt die wellicht een aankoop waard zijn? Denk dan vast wat verder vooruit. Hoeveel wegenbelasting betaal je bijvoorbeeld voor een bepaalde auto en wat zouden de verzekeringskosten zijn? Neem even de tijd om deze zaken te onderzoeken bij aanbieders zoals Centraal Beheer. Zo kom je minder snel voor onverwachte verrassingen te staan.
 3. Controleer de gegevens
  Je hebt een auto gekozen en de afspraak is gemaakt. Zodra je de auto gaat bezichtigen is het altijd verstandig om de gegevens even te controleren. Vraag de verkoper bijvoorbeeld om zijn identiteitsbewijs en controleer of dezelfde naam op het kentekenbewijs terug te vinden is. Controleer ook het chassisnummer; dit moet overeenkomen met het nummer achter de voorruit of onder de motorkap. Wil je zeker alle twijfels uit de lucht halen? Gebruik dan de gratis dienst van de RDW waarmee je de gegevens over een auto op kan vragen. Hier vind je bijvoorbeeld het aantal eigenaren en de vervaldatum van de APK-keuring.
 4. Inspecteer de auto
  Controleer de buitenkant van de auto grondig. Je kunt beginnen met het controleren van de naden van de motorkap, achterklep en de deuren. De naden horen recht te lopen. Doen ze dat niet, dan heeft de auto wellicht schade gehad in het verleden. Controleer natuurlijk ook even of de banden nog voldoende profiel hebben en of er geen roest terug te vinden is op de auto. Door de auto goed te inspecteren kun je al heel wat te weten komen!
  Heb je zelf geen verstand van auto’s? Probeer dan iemand mee te nemen die meer autokennis heeft.