4 januari 1976: eerste Sesamstraat

Sesamstraat voor kinderen? Welnee, de gemiddelde kijker is 49!

Weet jij het nog?

Wie houdt er niet van het gehakketak van Bert en Ernie? Herkennen we niet allemaal meteen de stemmen van Tommie en Pino als we ze horen? En zeg eens eerlijk, hoe vaak heb je meegezongen met de vrolijke liedjes van Elmo en geluisterd naar de verhaaltjes van Lot en meneer Aart? Op 4 januari 1976 was de allereerste uitzending van Sesamstraat te zien in Nederland en Vlaanderen. Sesame Street werd in Amerika geboren in 1969 en de poppen (bedacht door de legendarische Jim Henson) waren meteen enorm populair. Het begon allemaal als educatief programma om kinderen in achterstandswijken spelenderwijs van hun leerachterstand af te helpen, maar het was wereldwijd een succes. Het werd verkocht aan 120 landen.

Er is de laatste jaren veel discussie geweest over Sesamstraat, omdat het sinds 2016 in de avond alleen nog wordt uitgezonden via het kanaal ZappXtra (te zien via Ziggo en KPN). De NPO brengt het nog wel om 6.50 uur ’s ochtends en soms in de middag, maar het is niet meer zoals het was: ‘Nog even Sesamstraat kijken en dan naar bed’. Er werd actie gevoerd en de hashtags #sesamstraatmoetblijven waren niet van de lucht. Meneer Aart ziet het nog steeds somber in voor het programma. Maar die is sowieso al niet de vrolijkste.

Wist je trouwens dat:

.. er van alle karakters altijd een reservepop aanwezig is bij de opnames?

.. er ruim 30 Nederlandse schrijvers een bijdrage leveren aan de gedichten, liedjes en verhalen?

.. Tommie, Ieniemienie, Pino en Purk alleen in onze versie voorkomen? Hennie Vrienten maakt de liedjes voor deze poppen en is daarmee de opvolger van Harry Bannink.

.. er in Almere en Nijmegen een Sesamstraat is? Ze liggen in buurten met namen van kruiden en specerijen.

.. alle afleveringen voor een heel jaar in 6 weken tijd opgenomen worden?

.. de VARA ooit een onderzoek heeft gehouden waaruit bleek dat de gemiddelde leeftijd van de kijkers 49 jaar is?

Klik hier voor de leader van de allereerste uitzending.