200 miljoen extra beschikbaar voor verpleegzorg

Het kabinet wil nog dit begrotingsjaar 200 miljoen euro extra uittrekken voor de verpleeghuiszorg. Dat melden meerdere Haagse bronnen. De zak met geld is bestemd om snel extra personeel te kunnen regelen, vooral in de zomermaanden.

Eerder dit jaar kwam het kabinet al met 100 miljoen op de proppen om tegemoet te komen aan de schreeuw om extra zorgpersoneel. Maar de zorginstellingen en meerdere politieke partijen vonden dat niet genoeg. Nu is, vooral op voorspraak van PvdA’ers in het kabinet, dus nog meer financiële ruimte gevonden richting de Voorjaarsnota. Dat is een tussenstand tijdens het lopende begrotingsjaar.

Het bedrag wordt ‘een mooie start’ genoemd. Minister Dijsselbloem van Financiën zal het plan vanavond voorleggen aan de onderhandelaars over een nieuw kabinet: VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

Dijsselbloem zei tijdens zijn gang naar de informatietafel over het nieuws: ,,Zoals altijd zijn er meevallers en tegenvallers en dingen die vrij urgent zijn en onze aandacht behoeven. Verpleeghuizen zijn daar een voorbeeld van. Ik ga erover spreken met de onderhandelende partijen binnen, over dingen waar een breed draagvlak voor zou kunnen zijn. Dat zal moeten blijken.”

Het zou gaan om 100 miljoen euro om een betere arbeidsmarkt te creëren voor de ouderenzorg. Nu wil bijna niemand hier werken, vanwege het slechte imago. Daarnaast is er nog 100 miljoen beschikbaar om direct mensen meer te laten werken binnen hun huidige contract.

,,Zo’n 200 miljoen, die ruimte is er”, zegt een ingewijde. ,,Het kabinet heeft een eigen verantwoordelijkheid en er moet iets gebeuren in de ouderenzorg”, vult een andere bron aan.

,,Als zij dit niet willen, moeten ze dat maar zeggen”, klinkt het over de onderhandelaars. Maar die kans lijkt klein, omdat alle partijen eerder al hebben aangegeven dat extra geld voor de ouderenzorg ‘prioriteit’ heeft.

Fijn en fraai
Carin Gaemers, die eerder samen met Hugo Borst een manifest lanceerde voor goede ouderenzorg, is blij met al het extra geld dat beschikbaar komt, laat ze weten in een eerste reactie.

,,Dit is fijn en fraai, maar het is ook belangrijk dat de partijen die praten over een nieuw regeerakkoord op tijd, dus vóór de zomer, geld vrij maken voor de begroting van 2018 en daarna. Dan kan pas echt worden gestart met de grote omslag in de verpleeghuiszorg.”