17 mei 1990: De WHO schrapt homoseksualiteit als ziekte

Anders geaard zijn is in sommige gevallen nog altijd moeilijk. Hoe gaan wij daar in Nederland mee om?

In veel culturen is homoseksualiteit nog steeds een taboe en hoewel we in Nederland in verhouding ver zijn met de homo-emancipatie, is er ook in ons land nog de nodige discriminatie.

Sinds de negentiende eeuw is de homo-emancipatie*, met als symbool de regenboogvlag en roze driehoek, langzaam op gang gekomen. De eeuwen daarvoor was vervolging in sommige landen aan de orde van de dag, tot de doodstraf aan toe. De eerste ommekeer was dat homoseksualiteit door nieuwe wetenschappelijke inzichten niet meer als een zonde, maar als een lichamelijke ziekte of psychische aandoening werd gezien. Dit betekende dat de ‘zieken’ er dus niets aan konden doen en dat vervolging onterecht was. Tot 1990 stond homoseksualiteit op de Internationaal gehanteerde lijst van ziekten van de Werldgezondheidsorganisatie (WHO). Pas op 17 mei dat jaar werd het uit die lijst geschrapt. Nog maar een kleine dertig jaar geleden dus. Sindsdien is die datum de Internationale Dag tegen Homofobie.

Dat er desondanks mensen bleven die dachten dat geaardheid te genezen was, is te zien in onderstaande uitzending van ‘De Genezen homo’. Er zijn diverse organisaties geweest die geprobeerd hebben om sexuele geaardheid te veranderen. Het tv-programma Andere Tijden gaat over homotherapie, ex-homo’s en homogenezers. Bekijk hier de uitzending.

* Het proces waarin homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders vanuit een achtergestelde positie een plaats in de samenleving proberen te bereiken waarin zij zich als gelijkwaardige burgers kunnen ontplooien.