Elektrische fiets voor vierhonderd euro?

Elektrisch fietsen voor een vijfde van de prijs van een 'gewone' E-bike? Lees hier hoe dat kan.

Het gewone fietsen lijkt wel meer en meer toe het verleden te behoren. De E-bike wordt steeds populairder en vliegt de winkels uit. Een beetje e-bike is echter best kostbaar, maar een Canadese student komt met een goedkoper alternatief: de Caboost. 

Student Simon Park hangt een aanhanger met elektromotor en accupakket achter zijn fiets. Gevolg: voor vierhonderd euro rijdt hij met zijn aangedreven fiets flink hard. Helemaal nieuw is de vinding van een motor toevoegen aan je gewone fiets niet, maar met een draadloze aansturing en voor zo’n prijs, is dat het wel.

Eenvijfde van de prijs

Park vond de prijs van de ‘gewone’ E-bike enorm hoog en bedacht een toevoeging aan zijn eigen fiets. Voor eenvijfde van de prijs. De motor wordt gemonteerd op de achternaaf en geeft op die manier extra stuwkracht.

Klaar maken voor productie

Tijdens de Open Innovation Challenge in Canada viel zijn ‘Caboost’, zoals hij de vinding noemt, in de prijzen en sleepte hij er zelf vijftienduizend Canadese dollars mee in de wacht. Met dat geld kan hij de fiets met buitenboordmotor klaar maken voor productie. Dat betekent dat hij het gewicht naar beneden moet brengen en de besturing draadloos gaat maken.

Op alle gewone fietsen

De Caboost krijgt een bereik van vijftig kilometer met in ieder geval een snelheid van 32 kilometer per uur. De motor moet dan passen op alle gewone fietsen en ligfietsen. Mogelijk zelfs kinderfietsen en bakfietsen.