Wat is een zinvol leven?

Goeiemorgen VII Een start van de dag in woorden. Een overdenking, kort verhaal of zomaar iets waarvan ik meen dat het gezegd mag of moet worden. Reageer gerust, ik ga graag met je in gesprek. We hebben nog de hele dag.

Zo stel ik me dat voor. Een zinvol leven leiden en 107 jaar oud worden. Johan van Hulst is daar een opvallend voorbeeld van.

BLOG – Van Hulst overleed vorige week op die hoge leeftijd en het bericht trok niet alleen de aandacht vanwege doe 107 jaren, maar vooral door datgene wat hij in zijn leven heeft gedaan. Hij redde in de oorlog een groot aantal Joodse kinderen van deportatie.

Kinderen die van hun ouders waren gescheiden bij razzia’s

Als directeur van de Hervormde Kweekschool in Amsterdam nam hij de gelegenheid te baat om een lokaal beschikbaar te stellen voor Joodse baby’s en jonge kinderen die van hun ouders waren gescheiden nadat deze bij razzia’s waren verzameld.

Onderduikgezinnen

Hij vulde zelf het aantal kinderen en hun gegevens in op lijsten van de Duitsers. Daar kon hij mee sjoemelen en stuurde een groot aantal kinderen naar onderduikgezinnen elders. Ontzettend heldhaftig en tegelijkertijd verschrikkelijk. Denk aan een scene uit de film Sophie’s Choice uit 1982 en je weet genoeg. Welk kind wel en welk kind niet.

Geen kind is daarvan ooit teruggeleerd

Hij redde zeker zeshonderd kinderen en na de oorlog ging hij de politiek in. Deze man heeft zich werkelijk voor de maatschappij en zijn medemens ingezet. Kreeg onderscheidingen. Dat is mooi, maar dat is de buitenkant. De andere kant van zijn verhaal is dat hij dag in dag uit dat beeld voor zich zag; het beeld van kleine kinderen die huilend werden weggevoerd met lijn 9. Geen kind is daarvan ooit teruggekeerd.

Schindler’s List

Soms schuiven teksten binnen een dag zo vreemd in elkaar. Het ene moment duik ik in content over vrijwilligerswerk en vind ik het bewonderenswaardig dat mensen zich zo inzetten voor hun medemens. Vervolgens treft me het bericht over Van Hulst. Het volgende moment gaat het om het aanvullen van een tekst over muziek in tijden van verdriet en rouw door een van onze redacteuren. Daarin wordt de soundtrack van de film Schindler’s List genoemd.

In alle gevallen gaat het over de menselijke maat. Wat doe je wel en wat niet voor anderen, wat is er mogelijk en wie en wat doen er werkelijk toe. Wat heb je over voor je medemens, of je nu 107 wordt of niet.