close
  • dinsdag 18 mei
Algemeen

Hebben Cubanen aan het einde van het jaar toegang tot mobiel internet?

Hebben Cubanen aan het einde van het jaar toegang tot mobiel internet?

Afgelopen zomer werd het ze beloofd. Ongeveer vijf miljoen Cubanen zouden aan het einde van dit jaar 3G-internet hebben. Of dat gelukt is, is de vraag. Het communistische land loopt flink achter als het gaat om de mobiele technologie.

Tot nu toe lukt het alleen met wifihotspots om online contact te maken. Een uurtje internetten? Daar moet je in Cuba een toegangscode voor kopen voor een euro, zo vertelde deze zomer correspondent Marc Bessems van de NOS.

Wie naar het land afreist moet zich bewust zijn van een zogenoemde digitale detox. Cuba is een van de laatste landen ter wereld waar het internet nog maar beperkt aanwezig is. En als het er is, is het super traag. Er zijn internetspots, maar vroeger kon je alleen terecht in een internetcafé van ETECSA. Sinds 2015  hebben de meeste grote dorpen en steden een wifi-spot, bijvoorbeeld op het dorpsplein. Volgens kenners hangen daar dan juist heel veel Cubanen en toeristen rond met hun smartphones en tablets.

Introductie van 3G

Staatshotels hebben wel wifi-netwerken. Maar daar betaal je dan flink voor een half uur internetten. De Cubanen gebruiken inmiddels een permanente internetaccount van ETECSA, die Nauta heet. Het staatsbedrijf ETECSA moet nu voor de introductie van 3G zorgen. Terwijl 5G er al aan zit te komen in landen waar die technische ontwikkeling er wel is. En dan nog, zo meent Bessems, zal een 3G abonnement voor veel mensen in Cuba niet te betalen zijn.

Bovendien zal de staat flink gebruik gaan maken van 3G via hun eigen journalisten en daarmee hun opvattingen verspreiden richting de burgers die online gaan. Het internet zal volgens Bessems deels gecensureerd zijn.

Geschreven door: Redactie