close
  • maandag 27 september
Je bent hier: Start » Redactie » Mieke Ankersmid

Mieke Ankersmid

Werk

Ik werk als therapeut, coach en trainer vanuit mijn Bureau voor Verandering & Verankering met mensen die ingrijpende veranderingen doormaken of doorgemaakt hebben. Dat zijn vaak veranderingen die met verlies te maken hebben: verlies van een dierbare door de dood, door een scheiding, verlies van gezondheid of een baan.

Ik schreef daar ook boeken over: Verlaat Verdriet (2002, herzien in 2015), Ouders zonder Voorbeeld (2010) en Mindful omgaan met Verlies (2015). Ook verzorg ik, op aanvraag, workshops en lezingen voor hulpverleners, coaches, leidinggevenden, personeels- en HRM-adviseurs.

Mijn werk rond het omgaan met een ingrijpend verlies is in essentie voortgekomen uit de vroege dood van mijn moeder toen ik twaalf jaar oud was. De rouwgevoelens over dit grote verlies, waarvoor ik nooit de ruimte voelde om er echt aandacht aan te geven, kwamen in alle hevigheid naar boven toen ik mijn zoontje – destijds vijf jaar oud – dreigde te verliezen door een ernstige ziekte. Gelukkig kwam hij er weer goed bovenop.

Bij mij was er intussen iets aangeraakt waarvan ik voelde dat het belangrijk was hier diepgaand aandacht aan te geven. Zo kwam de vroege dood van mijn moeder naar boven en is mijn persoonlijke weg door het land van rouw begonnen. Na mijn eigen proces in therapie te zijn aangegaan, ben ik me uitgebreid gaan scholen op verschillende terreinen om mensen met een betekenisvol verlies te kunnen helpen.

Gezin

Mijn man en ik wonen sinds 2017 op Terschelling, waar ook de praktijk is gevestigd. Mijn twee zoons zijn al volwassen en wonen elders.
Boven verwachting kan ik op het eiland prima mijn werk doen. Mensen ‘van de wal’ blijken zeer geïnteresseerd te zijn in een intensief traject van enkele dagen op het eiland, met elke dag aandacht voor de (levens)vraag die in deze periode van hun leven om aandacht vraagt – vaak heeft deze vraag te maken met een verlies dat ergens op hun pad kwam.

Eiland

Ik kom regelmatig mensen tegen die ik van elders en uit andere tijden ken. ‘Jij ook op vakantie hier?’ vragen ze dan. ‘Nee, ik woon hier’, kan ik dan zeggen. Ik prijs me absoluut stinkend rijk, omdat ik besef dat ik echt hier op dit mooie eiland woon. De natuur is prachtig en heilzaam; ik leer steeds meer boeiende eilanders kennen. En het huis is groot genoeg om veel geliefden hiervan mee te laten genieten.

www.ankersmid.nl

Artikelen van Mieke Ankersmid

Rouw en verlies

Ze komen weer: dagen waarop het extra moeilijk lijkt alleen te zijn

19 december 2018 12:00 visibility12294
Rouw en verlies

Genieten van het leven, hoe doe je dat als je pijn hebt?

26 augustus 2018 12:00 visibility23886
Rouw en verlies

De rol van muziek als je verdriet hebt

28 maart 2018 12:00 visibility46800
Rouw en verlies

Met wie kun je praten na je behandeling?

8 maart 2018 7:30 visibility18900
Reizen

Mijn jaar in Vietnam

31 januari 2018 8:30 visibility25911
Rouw en verlies

Zeven keer advies van rouw- en verliesdeskundige Mieke Ankersmid

14 december 2017 9:00 visibility20961
Rouw en verlies

Als kind had ik nooit bedacht dat mijn moeder zou kunnen overlijden

30 augustus 2017 9:00 visibility8514

Op zoek naar een artikel?

Mieke Ankersmid

Mieke Ankersmid

Schrijver

Mieke (64) is onze schrijfster over ‘rouw en verlies’