Wanneer vlinderstruik snoeien

Met een vlinderstruik (Buddleja davidii) kun je op eenvoudige wijze bijdragen aan een grotere biodiversiteit in je tuin, want, zoals zijn naam al aangeeft, trekt deze kleurrijke struik allerlei verschillende vlindersoorten aan. Ook de bijen en hommels mogen graag een bezoekje brengen aan de vlinderstruik. In een wilde tuin kun je de snoei van de vlinderstruik ook grotendeels achterwege laten, zodat je een grote, wilde struik krijgt. Hou er dan wel rekening mee dat hij flink de hoogte in kan schieten en kan uitdijen. Maar om de vlinderstruik optimaal te laten groeien en bloeien is snoeien een goed idee. 

Kenmerken van de vlinderstruik #

De vlinderstruik is een winterharde plant die uit de helmkruidfamilie komt. Je kunt hem herkennen aan zijn langwerpige bloemen die vele vlinders aantrekken. De kleur van de vlinderstruik kan variëren van paars tot wit en zelfs oranjegeel. De vlinderstruik kan best bombastisch worden als hij niet gesnoeid wordt en wordt dan zo’n drie meter hoog of zelfs hoger. Vanaf juli staat de vlinderstruik in bloei en hij bloeit door tot in september (en sommige soorten bloeien zelfs nog langer). Veel vlinderstruiken behouden in de winter hun grijsgroene blad, tenzij het een erg strenge winter is. 

Verschillende soorten vlinderstruiken #

Er zijn wel meer dan zestig verschillende soorten vlinderstruiken. De wilde vlinderstruik met zijn lichtpaarse bloemen is de bekendste. Hij staat ook wel bekend onder de naam herfstsering en je kunt hem ook in de natuur tegenkomen. Er zijn allerlei verschillende soorten vlinderstruiken met verschillende kleuren; witte, roze, donker of lichtpaarse, of zelfs kruisingen die lichtgeel tot oranje zijn. Er zijn soorten die vrij klein blijven, ongeveer zo’n 80 cm. Die daardoor ook goed in pot gehouden kunnen worden. 

Wanneer vlinderstruik snoeien? #

Het beste moment om je vlinderstruik te snoeien is eind maart, aan het begin van het voorjaar. Daarbij is het wel belangrijk om even de weersberichten te controleren, want als er vorst verwacht wordt kun je de snoei nog beter even uitstellen omdat de plant anders kan beschadigen. Je kunt de vlinderstruik flink terug snoeien, ongeveer tot twee derde van de struik, tot zo’n veertig centimeter van de grond. Jonge vlinderstruiken kun je terugsnoeien tot zo’n dertig centimeter. Oude takken kun je tot de stam terugsnoeien. Wanneer de bloemen in de vlinderstruik uitgebloeid zijn kun je deze er het beste wegknippen. Daarmee geef je meer ruimte aan de bloemen die nog wel bloeien en ziet de vlinderstruik er mooier uit. Door de uitgebloeide bloemen weg te halen krijg je soms zelfs nog nieuwe bloemen cadeau. 

Hoe snoei je een vlinderstruik #

Snoei de vlinderstruik in het voorjaar als er geen nachtvorst meer is tot zo’n veertig centimeter van de grond. Dit doe je met een snoeischaar met een platte onderkant. Bij een grote vlinderstruik kunnen de takken behoorlijk fors worden, dan heb je waarschijnlijk een takkenschaar nodig. Haal door het jaar heen de uitgebloeide bloemen weg om de vlinderstruik lekker fris te houden.

Vlinderstruik op stam #

In het voorjaar kun je de oude takken van de vlinderstruik prima tot de stam terugsnoeien. Er zijn overigens ook vlinderstruiken op stam te koop, die je makkelijker in een pot kunt houden, bijvoorbeeld op het balkon of een klein terras. De snoeiwijze van de vlinderstruik op stam is hetzelfde als de gewone vlinderstruik.

Powered by BetterDocs

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top