Hulst snoeien

Bij een hulst denk je aan winter. Dat komt omdat de hulst verbonden is met de kerstperiode. Dat is natuurlijk niet zomaar. De hulst is namelijk erg mooi in de winter. Er zijn weinig haagplanten die er in de winter mooier uit zien dan de hulst. Dat komt onder ander door de prachtige glanzende bladeren.  Bovendien zorgen de bessen met hun opvallende kleur voor extra fleur in je wintertuin. En kou? Dat doet de hulst niet zoveel. Het is een robuuste plant, de meeste soorten zijn tot -15 °C winterhard. 

Een hulst is een groenblijvende struik die uit kan groeien tot een boom. Wist je dat een hulst meer dan honderd jaar oud kan worden? De jonge bladeren zijn getand met stekels en de oudere bladeren krijgen een mooie rand. De hulst bloeit in de lente met kleine witgele bloemen. De vrouwelijke hulst krijgt vanaf oktober rode bessen. 

Wanneer hulst snoeien?  #

Een hulst kan je in allerlei vormen snoeien, van haag tot bol op een stam. Er zijn twee periodes in het jaar dat je de hulst het beste kan snoeien. Dat is in het voorjaar en in de zomer. De maanden april, mei en augustus en september zijn het ideaalst. In het voorjaar moet je wel op vorst letten. Het mag niet meer vriezen wanneer je de hulst gaat snoeien. 

Hoe snoei je hulst?  #

Hulst kan je behoorlijk terugsnoeien in de breedte wanneer dat nodig is. Wees niet te voorzichtig, want door dit te doen wordt hij juist voller wanneer hij weer gaat uitlopen. 

Heeft jouw hulst een grondige snoeibeurt nodig? Doe dit dan in het vroege voorjaar, in maart. Dan heeft de hulst daarna alle tijd om weer mooi uit te lopen. Helemaal terug knippen tot het oude hout is overigens niet verstandig, want dan krijg je het jaar wat daarop volgt weinig jonge scheuten. Het beste is om de hulst ieder jaar bij te houden. 

Heb je een hulsthaag? Bekijk dan eerst met wat voor takken je te maken hebt. Zijn ze heel dik? Dan heb je een takkenschaar nodig. Zijn ze nog dun? Dan heb je aan een heggenschaar voldoende. Een heggenschaar heeft als voordeel dat je de haag gelijkmatig kan snoeien. 

Wanneer je regelmatig je hulst snoeit dan hoef je alleen maar nieuwe takjes weg te snoeien met een snoeischaar. Tijdens het snoeien moet je in de gaten houden dat de haag de vorm behoudt die jij graag wilt. Snoei niet teveel in een keer, maar af en toe een klein stukje, zo krijg je de mooiste vorm. 

Bereid je goed voor op het snoeien  #

Heb je het juiste materiaal bij elkaar gezocht dan ben je nog niet helemaal klaar, want het is belangrijk om goede handschoenen te dragen. Denk ook om je kleding, want een hulst kan flink prikken. Het is beter om krassen op je handen te voorkomen. Check daarnaast of je over een ladder beschikt die veilig is. Let erop dat de ladder stabiel staat, dat voorkomt onnodige ongelukken. 

Meer dan vierhonderd soorten hulst (Ilex)  #

Er bestaan meer dan vierhonderd soorten hulst (Ilex). Je hebt bladhoudende en bladverliezende soorten. Hulst komt inheems voor in het zuiden en westen van Europa, Zuidwest Azië en Noordwest Afrika. In veel tuinen is het een graag geziene plant door zijn groene of bondkleurige bladeren en prachtige rode bessen. Je kan de hulst solitair planten, maar ook als haag. 

Hulst op stam #

Een hulst is ook op stam verkrijgbaar. In de decembermaand is het erg populair om een hulst op stam te kopen voor op het terras of op het balkon, dat komt omdat de hulst symbool staat voor kerst. Met name in Groot-Brittannië symboliseert de hulst liefde en hoop. 

Hulst: inbraakwerende haag #

De hulst heeft stekelige bladeren en daardoor is de hulst populair als inbraakwerende haag. Inbrekers kruipen liever niet over een hulst haag. Wanneer je een hulst aanplant is het een haag die na een aantal jaren ondoordringbaar is. De haag heeft weliswaar geen doorns, maar de stekelige bladeren zijn genoeg om inbrekers op afstand te houden. 

Verzorging hulst  #

Hoe hou je je hulstplant gezond en prachtig? De hulst is winterhard en geen moeilijke plant in de tuin. Qua pek kan hij in de volle zon staan, maar ook in de schaduw. Een humusrijke grond, die niet te nat en te droog is, daar houdt een hulst van. In het voorjaar en in het najaar kan je de hulst meststof geven om nog beter te groeien. Wanneer je in de winter een periode hebt met aanhoudende droogte is het verstandig om de hulst op vorstvrije dagen water te geven. 

Wanneer een hulst planten?  #

Een hulst kan je op het eind van de winter planten of in het vroege voorjaar. Wees zeker van je zaak, want een hulst verplanten is erg lastig. 

Hoe hoog kan een hulst worden?  #

Een hulst kan maximaal ongeveer tien meter hoog worden. Meestal zijn ze een stuk kleiner. Ze vallen echter altijd op, omdat ze in de winter hun blad niet verliezen. Vandaar dat ze zelfs in een besneeuwd landschap nog steeds opvallen. 

Hulst vermeerderen #

Een hulst kan je vermeerderen door hem te delen, te stekken of via de uitlopers. Je kan een hulst op het eind van de zomer stekken. Eveneens kan je in het najaar de bessen plukken. Deze moeten goed rood zijn. Laat het vruchtvlees rotten en was vervolgens de zaden schoon. Het zaad moet je bewaren in vochtig zand. In het voorjaar kan je de zaden zaaien op een plek in halfschaduw. Let erop dat de grond vochtig is en humusrijk. Het duurt soms wel drie jaar voordat de hulst opkomt. 

Een hulst kan ook door enten worden vermeerderd. Helaas kunnen de jonge bomen beschadigd raken in de winter door vorst. Omdat een hulst zo langzaam groeit is een exemplaar wat je zelf gekweekt hebt erg uniek en kostbaar. Het is een plant waar je erg lang plezier van kunt hebben. Maar let op, want de balderen en de bessen van een hulst zijn giftig. 

Powered by BetterDocs

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top