Wat kost een camper per jaar

Een camper is prachtig bezit als je van avontuur en vrijheid houdt. Maar een camper kost ook het nodige en het is goed je dat te realiseren. Met de aanschaf ben je er namelijk nog niet, er komt per jaar een aanzienlijk bedrag bij. We geven je hieronder een overzicht.

Verzekering #

Het is wettelijk verplicht om een camper tenminste WA te verzekeren. Die verzekering dekt de schade die je aan anderen toebrengt. Net als bij een autoverzekering kun je het pakket uitbreiden met Beperkt Casco of All-risk. De premie is afhankelijk van de dekking, het gewicht, de waarde van de camper en eventuele no-claimkorting.

Motorrijtuigenbelasting #

Voor een camper betaal je voor een kwartaal motorrijtuigenbelasting en daarvoor kun je een heel jaar rijden. Je mag de camper dan niet verhuren. De hoogte van de belasting hangt af van je woonplaats en het gewicht van de camper. Globaal zul je uitkomen op € 1000,00 per jaar.

Onderhoud en APK #

Hoeveel je aan onderhoud kwijt bent, is afhankelijk van de leeftijd en staat van de camper. Wellicht ben je handig en kun je zelf het nodige doen. Maar het is verstandig om jaarlijks voor onderhoud een vast bedrag te reserveren. Houdt ook rekening met de kosten van de APK.

Stalling #

Heb je geen goede plek voor je camper, dan heb je een stalling nodig. Een richtlijn qua kosten is moeilijk aan te geven, omdat de prijzen in de Randstad totaal anders zijn dan die in bijvoorbeeld Groningen.

Afschrijving #

Een camper wordt ieder jaar minder waard. Je moet dus rekening houden met de afschrijving ervan. Om een indruk te krijgen van de waarde van je camper over een aantal jaren, kun je op internet bekijken wat jouw type camper maar dan ouder nu zou moeten kosten.

Overnachtings- en brandstofkosten #

Als je met de camper op pad gaat, zul je een plekje zoeken op een camping, camperplaats of in de vrije natuur. Wild kamperen mag doorgaans niet, dus meestal kost het je een paar tientjes per nacht. En vergeet de benzine niet, die is op dit moment erg duur.

Powered by BetterDocs

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top